Kiina köhii, Suomen sahat nykivät

Kiinan uumoiltu talousnotkahdus vaikuttaa jo jopa perinteiseen sahausbisnekseen. Suomen sahateollisuus on ryhtynyt lomauttamaan väkeään ja varautuu vähentämään tuotantoaan – yksi syy on Kiinan talouden epävarmuus. Sahatavarasta on ylitarjontaa ja alalla on kova hintakilpailu. Sahat kasvattivat alkuvuonna rajusti vientiä etenkin Kiinaan.

talous
Suomen 5 tärkeintä vientituotetta
Yle Uutisgrafiikka

Suomen sahoilla on mennyt hyvin tovin aikaa. Sahureiden mukaan viennillä on pystytty korvaamaan vaisua kotimaan markkinaa. Nyt epävarmuus Aasiassakin lisääntyy.

Samaan aikaan naapurimaiden sahurit ovat alkaneet viedä meiltä kovaa kyytiä markkinaosuuksia.

Ruotsalaiset ja venäläiset valtaavat sahatavaramarkkinoita halpojen kruunujensa ja rupliensa turvin. Ne lahjoittavat taas hyödyn asiakkailleen. Eli muualla joustavat hinnat, Suomessa tuotanto.

Suomalaissahat valittavat takamatkaa, mikä niillä on keskieurooppalaisiin sahoihin nähden johtuen kuljetuskustannuksista.

Lyhyen ajan sisällä useat sahat ovatkin ilmoittaneet aloittavansa yt-neuvottelut ja leikkaavansa ehkä tuotantoaan. Syiksi ilmoitetaan ylitarjonta, heikko sahatavaran hintakehitys ja korkeat kustannukset.

Myös metsäjätti UPM myöntää markkinatilanteen kiristyneen, mutta sen ei ole tavinnut lähteä lomautuslinjalle.

Johtaja Sauli Brander UPM:n puunhankinnasta korostaa, ettei UPM:llä ole suunnitteilla lomautuksia eikä tuotannonrajoituksia.

Kiina ja Egypti tärkeitä vientimaita

Suomen Sahojen toimitusjohtaja Kai Merivuori selvittää, että Pohjois-Afrikassa öljyn hinnan pudotus on kiristänyt taloudellista tilannetta.

Kiinassa puolestaan talouden yleinen epävarmuus on luonut epävarmuutta myös sahatavaramarkkinoille. Merivuoren mukaan loppuvuoden näkymät ovat huolestuttavia.

Kiinasta on tullut uomalaisten kuusisahojen tärkein vientimaa. Kasvua oli tammi-kesäkussa peräti 60 prosenttia. Seuraavina tulivat Saksa ja Ranska.

Mäntysahatavarassa taas Egypti oli kiistatta tärkein vientimaa. Kakkosena oli Japani ja kolmosena Algeria.

Sahatavara on Suomen neljänneksi tärkein vientituote. Viennin arvo oli viime vuonna puolitoista miljardia euroa.

Sahojen tuotannosta noin 70 prosenttia menee vientiin. Suomen viennin kannalta huomionarvoista on, että lähes kaikki sahojen tuotanopanokset ovat kotimaisia. Niinpä valuuttakurssiheilahtelut heijastuvat suoraan sahojen vientihintoihin.

Ja valitettavasti suhdannekäänne on alkanut yleensä juuri sahoilta ja sellutehtailta.