1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi tapa tutkia unta – tutka tarkkailee nukkuvaa

Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitetty anturi mittaa uudella tavalla unen laatua. Laite mittaa sykettä ja hengitystä koskettamatta lainkaan nukkuvaa.

tiede
TTY:n tutkija osoittaa tietokoneen ruudulla näkyvää unitutkimustuloksia.
Tutka-anturi tuottaa tietoa muun muassa sykkeestä ja hengityksestä, Mari Zakrzevski kertoo.Matti Vikman / YLe

Kaupoista löytyy monenlaisia mittareita unen laadun tarkkailuun. Kaikki ne vaativat jonkinlaisen kontaktin käyttäjään joko elektrodeilla tai välillisesti patjan alle tulevan paineanturin avulla.

Käytössä on myös sykepantoja, hengitysvöitä tai aktiivisuusmittareita.

Enää ei tarvitse miettiä esimerkiksi elektrodien päälle pukemista iltaisin.

Mari Zakrzevski, diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Mari Zakrzevski tutki väitöskirjassaan, miten nukkuvan hengitystä ja sykettä voidaan tarkkailla koskettamatta lainkaan nukkuvaa. Hänen kehittämänsä pienikokoinen tutka-anturi on melko tuntematon menetelmä.

– Enää ei tarvitse miettiä esimerkiksi elektrodien päälle pukemista iltaisin, Mari Zakrzevski kertoo.

Zakrzevskin kehittämä menetelmä mittaa potilaan rintakehän ihon pieniä mekaanisia liikkeitä. Tutkimuksissa tutka-anturi sijoitettiin noin metrin päähän istuvan tai sängyllä olevan ihmisen rintakehästä.

Piiloon katseilta

Mari Zakrzevskin mukaan tutka-anturi voidaan sijoittaa vaikka kattoon. Se voidaan myös piilottaa kalusteisiin, jolloin laite tai sen johdot eivät täytä yöpöytää.

Asennuksen jälkeen tutka-anturin voi unohtaa. Sykepantaa tai johtoja ei tarvita, mikä tekee menetelmästä helpon käyttäjälle.

Unen tutkijalle anturi antaa monenlaista käyttökelpoista tietoa. Mittaustulokset auttavat selvittämään, miten ihminen nukkuu, onko uni hyvälaatuista tai onko yöllä hengitysongelmia.

– Uneen liittyvät mittaukset siitä, miten ja kuinka syvään ihminen hengittää sekä yön aikaisen apnean selvittäminen ovat ehkä mielenkiintoisimpia kohteita, Tampereen teknillisen yliopiston tutkija toteaa.

Mari Zakrzevskin mukaan menetelmän kehittäminen on vaatinut monen vuoden työn. Väitöskirja tarkastetaan TTY:ssä perjantaina.

Lue seuraavaksi