Virossa ministeriremontti: Puolustusministeri vaihtuu yllättäen

Sosiaalidemokraattien uusi puheenjohtaja syrjäytti edeltäjänsä hallituksesta ja valitsi kahdelle muullekin salkulle uudet omistajat.

Ulkomaat
Sven Mikser.
Viron puolustusministeri Sven Mikser.Nicolas Bouvy / EPA

Viron kokoomushallituksen kakkospuolue sosiaalidemokraatit vaihtaa kolme neljästä ministeristään. Yritysministeri Urve Palon ilmoitettua erostaan puoluejohtaja Jevgeni Ossinovski näki tilanteen sopivaksi useiden salkkujen kierrätykseen. Puolueen ministereistä vain kulttuuriministeri Indrek Saar säilyttää paikkansa.

Sosiaalidemokraattien puoluehallitus on hyväksynyt Ossinovskin esityksen. Virkavalansa uudet ministerit vannovat, kun parlamentti aloittaa syysistuntokautensa ensi maanantaina.

Puoleen edellinen puheenjohtaja Sven Mikser menettää paikkansa puolustusministerinä. Mikser sanoo ymmärtävänsä, että uuden puoluejohtajan paikka on hallituksessa, minkä vuoksi hänen on väistyttävä. Ossinovski valittiin puoluejohtajaksi toukokuun lopussa.

Ossinovski puolestaan sanoi, että puoluejohtajana hänellä on valta koota oma ministerijoukkonsa. Hallitus muodostettiin ennen puoluejohtajavaihdosta.

Hän ei vastannut virolaistoimittajien kysymykseen, mitä sotilasliitto Nato mahtaa ajatella äkillisestä puolustusministerin vaihdoksesta, josta Mikserkin sai kuulla vasta edellisenä iltana.

Ossinovskista terveys- ja työministeri

Mikserin tilalle puolustusministeriksi tulee Hannes Hanso ja Palon tilalle Liisa Oviir. Siten 15-ministerisessä hallituksessa on vastakin kaksi naista. Ossinovskista tulee terveys- ja työministeri Rannar Vassiljevin tilalle.

Oviir on työskennellyt vuodesta 2008 energiayhtiö Eesti Energian lakimiehenä ja sitä ennen muun vastaavassa tehtävässä laivayhtiö Tallinkissa. Hanso on toiminut EU-diplomaattina Kiinassa ja Mongoliassa ja tehnyt kansainvälistä puolustustutkimusta.

Omaa salkkuvalintaansa Ossinovski perusteli teemoilla, jotka hänen mukaansa ovat olennaisia sosiaalidemokraattien tavoitteille: tasa-arvoiset mahdollisuudet työhön, terveyteen ja ihmisarvoiseen elämään.