Yliopistolla voi nyt opiskella turhaa tietoa – vastaveto tuottavuuden vaatimukselle

Helsingin yliopiston Tutkijakollegium järjestää tänä syksynä kaikille avoimen Turhan tiedon kurssin. Idea on vastaveto sille, että kaiken tiedon pitäisi johtaa mitattavissa olevaan hyötyyn. Kurssin luennot käsittelevät niin eläinten seksielämää kuin keskiajan matkailua.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

"Kurssilla käsitellään inhmillisen tietämyksen harhapolkuja, jotka eivät tuota talouskasvua tai muuten mitattavissa olevaa hyötyä. Kurssi ei sovi kovin kiireisille." Näin kerrotaan Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumin järjestämän Turhan tiedon kurssin Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on tietoa, jossa ei mietitä miten kaupallistettaisiin jotain tai miten tietoon sovitettaisiin jokin innovaatio, taiteen tutkijatohtori Taina Riikonen Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumista sanoo.

Kaikille avoin Turhan tiedon kurssi lähti kollegiumtutkija Janne Saarikiven ja äänitaiteilija Taina Riikosen ideasta.

– Me humanisteina ajattelemme, että yhteiskunnassa soisi olevan myös laajempaan, pitkäkestoisempaan, rauhassa hitaasti tehtävään tutkimukseen ja pohdintaan rakentuvaa ymmärrystä. Se on ihmiselle itse asiassa vielä tärkeämpää kuin vaikkapa talouskasvu, Taina Riikonen sanoo.

Keskiajan matkailua ja ihmiskehon ääniä

Turhan tiedon kurssin aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, ja puhujina on kymmenisen tutkijaa. Suuren teeman äärellä ollaan, kun aiheena on Mitä on olemassa? Kurssilla kuullaan myös esimerkiksi asiaa keskiajan matkailusta, eläinten seksielämästä ja runoista kielillä, joita puhuu 2000 ihmistä. Taina Riikonen itse puhuu ihmiskehon äänistä. Puheen lisäksi hän on tutkinut ei-kielellistä ilmaisua.

– Esimerkiksi hengitystä, hengityksen pidättämistä, huokailuja ja huokauksia ja muita tällaisia ääniä. Käytän itse omassa äänitaiteessanikin esimerkiksi hengitystä todella paljon, Riikonen kertoo.

Turhan tiedon kurssia ei myöskään livestriimata verkkoon, sillä sen yhteydessä halutaan vaalia suoran kontaktin ja keskustelun perinnettä.

– Istutaan samassa tilassa ja hengitetään samaa happea, mikä alkaa olla aika sakeata, kun ollaan innostuneina saman aiheen äärellä. Kohdataan kasvokkain ja ääniaallot menevät ihokarvoihin. Nykyisinhän haluttaisiin digitalisoida kaikki, mutta ajattelemme, että ihmisten kohtaamiset ja keskustelut ovat tärkeämpiä. Sisältö on kuitenkin tärkeämpää kuin väline, Taina Riikonen sanoo.

"Ihmiset tarvitsevat aikaa, resursseja ja vapautta"

Taina Riikosen mukaan kurssilla kritisoidaan myös ahtaalle puristetun tutkimustyön vaatimusta.

– Nykyhallituksen ja jo edellisenkin hallituksen idea on, että innovaatioita voidaan ikään kuin tilata. Pistetäänpä tilaus vetämään, määritellään ryhmä tutkimaan näitä asioita, niin vuoden päästä on mahtavia innovaatioita.

– Jos halutaan huippua, pitää ymmärtää, että ihmiset tarvitsevat tutkimuksen tekemiseen paljon aikaa, resursseja ja vapautta, Taina Riikonen sanoo.

Turhan tiedon kurssi järjestetään Helsingin yliopiston Tutkijakollegiumissa keskiviikkoisin 16. syyskuuta alkaen.