Saksan armeija romuttaa 167 000 kieroa kivääriä

Saksan armeijan käyttämä rynnäkkökiväärimalli G36 hävitetään. Vuodesta 1997 käytössä olleen saksalaisaseen on huomattu ampuvan kieroon kuumissa olosuhteissa. Tilanteen noloutta lisää, että Saksa on antanut tuhansia kiväärejä myös Pohjois-Irakin kurdeille Isis-järjestön vastaiseen taisteluun.  

Ulkomaat
Saksalaisia sotilaita
Saksalaissotilaat ampumaharjoituksissa Sonderhausenissa Saksassa. Heckler & Koch G36 -rynnäkkökivääri ampuu vinoon kuumentuessaan. Martin Schutt / EPA

Rynnäkkökivääri G36 on saksalaisen Heckler & Kochin valmistama ase, jota saavat Saksassa käyttää vain armeija ja poliisi. Kaikkiaan aseita on Saksan puolustusministeriön antamien tietojen mukaan toimitettu vuodesta 1997 alkaen 176 544 kappaletta. Niistä 166 619 on edelleen käytössä.

Pääosin muovista koostuvan aseen oli jo pitkään epäilty ampuvan kieroon sarjatulella kuumentuessaan sekä kuumissa olosuhteissa muutenkin. Aseen on huomattu käyvän ammuttaessa kuumempana kuin muut vastaavat kiväärit.

Julkisuuteen tiedot huonosta tarkkuudesta vuotivat armeijan sisältä jo vuosia sitten. Saksan puolustusministeriötä on syytetty yrityksistä hiljentää kritiikki aseen ongelmista. Vielä vuosi sitten armeijan johtokin oli vakuuttunut, että aseet toimivat, mutta eri valmistajien ammukset käyttäytyvät ammuttaessa eri tavoin.

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen ilmoitti tiistaina Berliinissä, että nykyisten aseiden puutteita ei ryhdytä korjaamaan, vaan koko G36-rynnäkkökiväärien sukupolvi vaihdetaan uuteen. Saksa saa odottaa täysin uusia aseitaan kuitenkin vuoteen 2019, sillä tulevasta mallista tai määristä ei ole vielä olemassa päätöstä.

Täysautomaattikivääri G36 on ollut Saksan armeijan perusase. Saksa on antanut 8 000 kivääriä myös Pohjois-Irakin kurdiarmeijalle, jotta se pystyy taistelemaan terroristijärjestö Isisiä vastaan.