Suositko kalatiskillä järvikalaa vai kasvatettua?

Kotimainen, luonnossa kasvanut järvikala on kalatiskissä harvinaisuus. Erityisesti kuhaa ja siikaa kysytään usein enemmän kuin kaupoilla on tarjota. Vähäinen tarjonta pitää myös hinnat korkealla.

Osallistu
Perämeren siika pysyy kestosuosikkina Oulun kauppahallissa.
Perämeren siikaa saa Oulun kauppahallista ympäri vuoden.Yle / Arto Veräjänkorva

Kotimaisen, luonnossa kasvaneen järvikalan osuus myynnistä on vain pari prosenttia, selviää Luonnonvarakeskuksen saalistilastoista. Ongelma on se, että kalastajia on yhä vähemmän ja kuluttaja tahtoo kalaa, jota on vaikea saada.

– Siiasta ja kuhasta on koko ajan pulaa markkinoilla, toteaa ammattikalastaja Veli Heinonen.

Valtaosa ruokapöytiin päätyvästä kalasta onkin viljeltyä ja ulkomailla tuotettua lohta, joka on kotimaista järvikalaa huomattavasti halvempaa.

Järvikalan hinta vaihtelee voimakkaasti tarjonnan mukaan.

Mitä kalaa sinä suosit? Tarjoaako lähikauppasi suomalaista, luonnossa kasvanutta järvikalaa? Mikä on sopiva kilohinta kalalle?