Kirjavinkkarin tärpit syyspäiviin: 50-luvun käytöstapoja ja kauheita runoja

Tiistaina on vietetty valtakunnallista Minä luen- tempausta. Kirjavinkkari Arja Palonen Porin pääkirjastosta vinkkaa, mihin kirjoihin aikuisten ja nuorten kannattaisi nyt tarttua.

kulttuuri
Nainen lukee pokkaria.
Henrietta Hassinen / Yle

Jos on kesälomalla päässyt hyvään lukuvauhtiin, ei kannata jarrutella syysiltoinakaan. Kirjastonhoitaja Arja Palonen Porin pääkirjaston lasten ja nuortenosastolta vinkkaa siihen viisi hyvää syytä Minä luen -tempauksen merkeissä.

Graeme Cameron: Normaali

Englantilainen Graeme Cameronin esikoisromaani kertoo fiktiivisen tarinan nuoria naisia kellariinsa sulkevasta murhaajasta.

– Tätä lukiessa tulee tunne, miksi minä haluan lukea tällaista. Kirja on hämmentävä, koska se saa pohtimaan tarinaa murhaajan näkökulmasta. Kamalasta aiheestaan huolimatta se on välillä jopa hauska. Silti, jos ahdistut helposti, älä valitse tätä kirjaa.

Antti Holma: Kauheimmat runot

Näyttelijä Antti Holman teos esittelee lukijoille runoilijasuuruuksia, jotka eivät koskaan ole pääsee Kauneimmat runot -kokoelmiin. Näitä tuntemattomiksi jääneitä suuruuksia ovat muun muassa Reino Leino ja Sirsi Sunnas.

– Tästä kirjasta kohistaan nyt paljon. Jos tämä kirja olisi huono, se olisi täysin mauton. Mutta kun se on niin hyvä. Se on äärettömän mielenkiintoinen kirja. Mutta, jos paheksut helposti, älä lue tätä.

Mamen Sánchez: Oli ilo juoda teetä kanssasi

Hyvän mielen seikkailu, jossa lakkautetun kirjallisuuslehden työntekijät kehittävät suunnitelman työpaikkojensa pelastamiseksi.

– Kirja lähtee vähän laiskasti liikkeelle, mutta kukaan ei voi arvata miten juoni etenee. Hauska, leppoisa, ehdoton lomakirja.

Jacob Grey: Varismiekka

Nuorille tarkoitettu seikkailutarina vanhempiensa hylkäämästä ja varisten kasvattamasta pojasta.

– Tämä kirja herätti ensin vastareaktion, koska se tuntui niin kliseiseltä. Toisaalta vähän lukevan on ehkä juuri siksi helppo tarttua siihen, koska tarina on niin tuttu.

Mama van Wagenen suosittu

Omaelämänkerrallinen nuortenkirja kasiluokkalaisesta tytöstä, joka löytää 1950-luvun oppaan. Oppaassa neuvotaan, miten tulla kauniiksi, tyylikkääksi ja suosituksi. Koulukiusaamista kokenut tyttö päättää ottaa ohjeet tosissaan.

– Tästä kohkataan paljon sosiaalisessa mediassa. Luettuani tämän, mietin, pitäisiköhän käydä yläaste uusiksi. Se kun ei mennyt minullakaan ihan putkeen.

Tiistaina on vietetty valtakunnallista Minä luen- tempausta. Tempauksessa ihmiset ovat kerääntyneet yhteen lukemaan kirjallisuutta kaupunkien ja kuntien julkisille ja näkyville paikoille. Tempaus on osa Kirjan vuotta 2015.