Auttamisenhalu on herännyt myös Kajaanissa: kieliopetusta ja vaatteita

Turvapaikanhakijat ovat laukaisseet Suomessa kansan tuntojen ääripäät. Maahanmuuttokriitikot nostavat esille tilanteen tuomia uhkia ja haasteita, kun taas moni on innostunut tarjoamaan apuaan ensimmäistä kertaa.

ilmiöt
Maahanmuuttajanuoren käsi ja kieliopas
Yle

Myös Kajaanissa on huomattu auttamisenhalun herääminen.

– Ovesta on alkanut kävellä sisään väkeä, jotka kysyvät mitä he voisivat tehdä, kertoo koordinaattori Nina Korkeala Kajaanin monikulttuurisesta kohtaamispaikka Monikasta.

– Kaksi vuotta olen ollut Monikassa ja jos aiemmat yhteydenotot ovat olleet yksittäisiä, niin nyt kahden viikon aikana tullut useampia kainuulaisia tarjoamaan apuaan.

Ihmiset ovat tarjonneet vaate- tai tavaralahjoituksia.

– Jos ihminen on innostunut auttamaan ja päätynyt tarjoamaan apuaan meidän kautta, olemme ottaneet lahjoitukset vastaan ja välittäneet ne eteenpäin. Emme kuitenkaan varsinaisesti ole avun koordinoija, vaan lähinnä ohjaamme auttajia ottamaan yhteyttä muihin apua koordinoiviin järjestöihin, Korkeala tähdentää.

Kajaanin SPR:n jaosto on organisoimassa lahjoituskeräystä yhdessä kierrätyskeskus Entringin kanssa.

– Auttajat voivat viedä vaatteita ja muita mahdollisia lahjoituksia Entrinkiin lokakuun loppuun saakka, josta SPR:n väki lajittelee ne edelleen autettaville, kertoo Punaisen Ristin Kajaanin osaston puheenjohtaja Pirjo Kontio.

Tarvetta on Kontion mukaan vaatteille: erityisesti talvi- ja lastenvaatteille, mutta myös patjoille, vuodevaatteille, ruokailuvälineille ja jopa huonekaluille. Kajaanissa ei ole varsinaista isoa vastaanottokeskusta, vaan turvapaikanhakijat majoitetaan asuntoihin.

Vaatteiden toivotaan olevan hyväkuntoisia ja avuntuojan tulee kertoa Entringissä, että lahjoitus on tarkoitettu SPR:n keräykseen.

Tavaroiden lisäksi taitoa tarjolla

Kajaanin seurakunnassa on pohdittu seurakunnan tilojen tarjoamista tarpeen vaatiessa turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. Tilanteen kehittymistä Kainuussa seurataan, ja tällä hetkellä seurakunta ei vastaanota tavaralahjoituksia. Seurakuntalaistenkin joukossa löytyy halukkuutta mahdollisiin tukitoimiin, sillä heiltä on tullut tarjouksia muun muassa sänkylahjoituksista.

Auttajat voivat viedä vaatteita ja muita mahdollisia lahjoituksia Entrinkiin lokakuun loppuun saakka, josta SPR:n väki lajittelee ne edelleen autettaville

Pirjo Kontio

Monikan koordinaattori Nina Korkeala on ohjannut eteenpäin muutakin apua kuin tavaralahjoituksia.

– On tullut vapaaehtoisia tuomaan oman panoksena vaikkapa kielenopiskeluun ja juttelemaan, viettämään aikaa turvapaikanhakijoiden kanssa.

Kajaanissa esimerkiksi Akateemiset naiset -paikallisyhdistyksen vapaaehtoiset pitävät viikoittain lukupiiriä maahanmuuttajanaisille.

– Naiset ottavat myös lapset mukaan tähän lukupiiriin, jossa siis opiskellaan suomen kieltä. Tämä on tärkeää toimintaa, koska usein voi olla se tilanne, että kotona lasten kanssa oleva nainen ei pääse osallistumaan kielikursseille, Korkeala kertoo.

Korkeala on ilahtunut ihmisten auttamisenhalusta ja avoimuudesta uutta kohtaan.

– Halutaan ottaa selvää asioista, tutustua ja auttaakin.