Konneveden salakalastus saatiin kuriin

Konneveden seitsemän koskea siirtyivät kunnan hallintaan kolme vuotta sitten. Koskikalastushanke on nyt loppusuoralla.

luonto
Siikakosken ilmoitustaulu.
Siikakosken ilmoitustaulu.Yle / Tenho Tornberg
Mies perhokalastaa maantiesillan kupeessa.
Katso, miltä näyttää Konneveden Siikakoskella kesän 2015 viimeisenä kalastuspäivänä. Perhokalastuksen mallia näyttää Konneveden vapaa-ajansihteeri Vesa Jämsen.

Ennen syksyn rauhoituskauden alkua perhokalastajat vetävät Siikakoskella viimeisiä kireitä siimoja.

– Lähtökohtaisesti kalakanta on täällä hyvä. Kyllä se vika on ehkä siellä siiman toisessa päässä, jos ei kalaa tule, hymyilee perhokalastaja ja Konneveden vapaa-aikasihteeri Vesa Jämsen.

Paikallisilla kalastajilla ei parhaille kalapaikoille ollut aiemmin pääsyä – siis luvallisesti – kunnes Konneveden koskien hallinta siirtyi Myllykosken Voimalta kunnalle.

Uusia puitteita koskiretkeilyyn

Koskialue on Kellankosken Voiman hallussa, jonka suurin omistaja on nyt Konneveden kunta. Kalastus koskilla ohjautuu yhtiön kautta.

Vesa Jämsen ja Tuula Lampinen istuvat tuoreen laavun edessä.
Vapaa-aikasihteeri Vesa Jämsen ja Kellankosken Voiman toimitusjohtaja Tuula Lampinen nauttimassa tuoreen laavun nuotiotulista.Yle / Tenho Tornberg

– Meiltä ruvettiin hirveästi kyselemään, että pääseekö sinne Siikakoskelle ja muille koskille kalaan, kertoo Kellankosken Voima Oy:n toimitusjohtaja Tuula Lampinen.

– Eihän meillä ollut täällä mitään valmista, ja sitten äkkiä tuli tarve saada tulistelu- ja wc-paikkoja. Väsäsimme sitten pikaisesti semmoisen suunnitelman, että päästiin hakemaan hankerahaa.

Rakentamisessa mentiin niin sanotusti pyrstö edellä puuhun, ilman kunnon suunnitelmaa. Koskien rantamille on rakennettu muun muassa laavuja, opasteita ja pitkospuita.

– Nyt rupeamme suunnittelemaan vähän kokonaisvaltaisemmin tätä koskien käyttöä, kansallispuiston hyödyntämistä ja koko alueen kehittämistä, että saataisiin nämä kosket kunnolla hyödynnettyä, kertoo Tuula Lampinen.

– Haaveenamme on, että Siikakosken ylittävälle sillalle saataisiin tulevaisuudessa kevyen liikenteen väylä. Jollekin koskelle haluaisimme rakentaa esteettömän kalastusmahdollisuuden. Lisäksi haluaisimme huomioda muitakin retkeilijöitä kuin vain kalastajia. Tästä voisi tulla koko perheen luontoelämys, ja luontopolkujakin ja riippusiltojakin haluaisimme rakentaa, visioi Lampinen.

Salakalastuksesta luvalliseen kalastukseen

Alueella aiemmin rehottanut salakalastus on saatu kuriin. Luvaton kalastaminen parhailla koskipaikoilla oli Konnevedellä "yleistä kansanhuvia", kunnes asiaan alettiin kiinnittää huomiota muutama vuosi sitten. Käytännössä koskilla saivat kalastaa vain silloisen omistajan, Myllykoski Oy:n vieraat.

Mies perhokalastaa kosken reunalla.
Yle / Tenho Tornberg

– Ensinnäkin alueella liikutaan enemmän kuin ennen, eli valvonta on lisääntynyt. Lisäksi paikalliset ovat itse ottaneet asiakseen, että sääntöjä noudatetaan, Vesa Jämsen antaa tunnustusta.

Kalastuksenvalvojia on nyt seitsemän. Yksi heistä on Ari Korhonen, joka vahvistaa Jämsenin näkemyksen.

– Kyllä [salakalastus] on saatu kuriin. Varmaan suurena syynä on, että valvontaa on lisätty huomattavasti, ja ilmeisesti myös kalastajien asenne on muuttunut salakalastusta kohtaan, niin että tilanne on tätä nykyä hyvin hallinnassa.

Konneveden koskilla himotuin saalis on Rautalammen reitin taimen, jonka kanta on pysynyt hyvänä.

– Sitä pyritään nyt ylläpitämään, mikä on tietyllä tavalla luonnonsuojelutoimintaa, oikein suuressakin määrin. Kun on tämä "pyydä ja päästä"- systeemi, niin kyllä se kanta täällä pysyy hyvänä jatkossakin, Vesa Jämsen sanoo.

Vesa Jämseniä ja Tuula Lampista haastatteli Tenho Tornberg.

_Edit klo 8:42 - lisätty Ari Korhosen kommentti. _

Edit klo 14:45 - lisätty video.