Lapselle kodin lempipaikka on erilainen kuin aikuiselle – "Oleskelutila on sydämen jatke"

Miten sisustaa tunnelmallinen olokolo? Kuinka suojautua kaupungin hälyltä? Tulevaisuuden tilasisustaja-artesaanit kertovat, kuinka kodin lempipaikka voi muotoutua eri ihmisille.

ilmiöt
Myrskylinnun lastenhuone
YLE / Anja Hiltunen

Yksi viihtyy minimalistisen raikkaassa ympäristössä, toiselle tärkeää on lämpö ja kodikkuus. Kainuun ammattiopiston YritysAmiksen tilasisustaja-artesaaniopiskelijat ovat yhtä mieltä siitä, että toimiva oleskelutila on tärkeä osa kotia.

– Kun puhutaan, että keittiö on kodin sydän, niin kyllä se oleskelutila on sitten sen sydämen jatke, ellei sydänkin, toteaa Anne Tolonen.

Toimivan oleskelusopen sisustamisessa valaistus, värit ja materiaalit ovat tärkeässä roolissa. Usein oleskelupaikkaan halutaan hämärää ja lämmintä tunnelmaa.

– Myös akustiikka on hyvä ottaa huomioon, sillä kaiku tekee tilan rauhattomaksi. Tekstiili on paras kaiun poistaja, Tolonen kertoo.

Etenkin opiskelijat asuvat tavallisesti pienissä soluhuoneissa tai yksiöissä, missä suosikkipaikaksi vakiintuu usein oma sänky. Nadja Vierton mielestä sänkyä voi tuunata mukavammaksi esimerkiksi isoilla tyynyillä.

– Kyllähän siinä voi hyvin katsoa televisiota, lukea kirjoja, tehdä käsitöitä tai piirtää. Sängystä voi tehdä toimivamman esimerkiksi hienolla sängynpäädyllä, jossa on pieni hyllykkö. Tietenkin tila ja budjetti vaikuttavat, Vierto sanoo.

Lapsille voitaisiin luoda oma maailma, jossa lelut saavat olla esillä, eikä niitä tarvitsisi olla aina korjaamassa pois pienestä tilasta.

Anne Tolonen

Yritysamis-opiskelijat ovat opintojensa edetessä tiiviissä yhteydessä työelämään: he toteuttavat tilaustöitä ja erilaisia projekteja. Mistä opiskelijat lähtisivät liikkeelle, mikäli asiakas tilaisi oleskelupaikan sisustuksen?

– Totta kai kysyttäisiin ensin, että millaisesta tykkää. Esimerkiksi onko asiakas vaaleiden värien ystävä vai tykkääkö räikeästä. Sitten, että millainen on ihmisenä, onko rauhallinen vai millainen, Marju Seppänen pohtii.

– Sitten on myös se, mitä tilalta hakee: mitä harrastaa, mitä siellä haluaa tehdä. Onko se rauhoittumistila ja tuleeko tilaan esimerkiksi televisiota ollenkaan, Moona Leiviskä lisää.

Lapsille oma valtakunta

Tilasisustaja-artesaaniopiskelijoiden mielestä lapset tulisi ottaa oleskelutilojen suunnittelussa entistä paremmin huomioon.

– Vanhemmille laitetaan usein talossa se päämakuuhuone mikä on suurin ja komein, ja lapset laitetaan pienempiin huoneisiin. Me taas ajattelemme että sen pitäisi olla toisinpäin: aikuiset kyllä mahtuvat nukkumaan tietyssä tilassa, Anne Tolonen sanoo.

KAO:n Yritysamiksen tilasisustaja-artesaaniopiskelijoita
Anna Hyvärinen, Anne Tolonen, Jussi Luokkanen, Moona Leiviskä ja Marju Seppänen. Somistamo on tila-artesaaniopiskelijoiden tila, missä luovat ideat syntyvät. Julia Sieppi / Yle

Hänen mielestään lapsen omassa oleskelutilassa säännöt saisivat olla vähemmän säntilliset kuin muualla kodissa.

– Lapsille voitaisiin luoda oma maailma, jossa lelut saavat olla esillä, eikä niitä tarvitsisi olla aina korjaamassa pois pienestä tilasta, että mahtuu nukkumaan.

Tolosen mielestä myös aikuisille olisi kuitenkin hyvä olla harrastushuoneita, jossa harrastuksiin liittyvät esineet saisivat olla reilusti esillä.

– Huone, jossa esimerkiksi ompelukone saisi olla kokoajan esillä, eikä sitä tarvitsisi kaivaa kaapin perältä.