1. yle.fi
  2. Uutiset

"Jopo on pyöräilyn ikoni" – 400 000 pyörän rajapyykki rikki tänään

Helkaman Hangon tehtaalla valmistuu perjantaina historian 400 000. Jopo. Helkama Emotorin toimitusjohtaja Satu Helkama iloitsee virstanpylväästä ja toivoo, että Helkama pystyy jatkossakin säilyttämään suurimman osan pyörätuotannostaan kotimaassa.

Kotimaan uutiset
50-vuotisjuhlamalli mukailee alkuperäistä peltirunkoista Jopoa.
Helkama

Helkaman Hangon polkupyörätehtaalla on aihetta juhlaan kun historian 400 000. Jopo valmistuu perjantaina iltapäivällä. Helkama Emotorin toimitusjohtaja Satu Helkama iloitsee virstanpylväästä.

– Kyllä tämä on meille merkittävä, iloinen ja piristävä asia. Siltä vaikuttaa, että Jopo on sellainen pyöräilyn iloinen ikoni, jonka suosio on ja pysyy.

Peltirungosta teräkseen

Alkuperäinen peltirunkoinen Jopo ilmestyi markkinoille vuonna 1965. Tuotanto lopetettiin noin kymmenen vuotta myöhemmin.

– Jopon kysyntä tyssäsi kun vaihteelliset retkipyörät yleistyivät 70-luvulla. Yksivaihteiselle Jopolle ei ollut enää kysyntää ja markkina hiipui alta pois, Helkama Veloxin toimitusjohtaja Jari Elamo muistelee.

Jopo palasi markkinoille 2000-luvun alussa syttyneen retrobuumin myötä. Kuluvan Jopo-juhlavuoden kunniaksi Helkama tekee myös alkuperäistä peltirunkoista menopeliä mukailevaa pyörämallia. Kaikki jopot valmistetaan Hangon tehtaalla, missä yksi ihminen kokoaa pyörän alusta loppuun asti.

Helkama haluaa säilyttää tuotannon kotimaassa

Satu Helkaman mukaan kotimainen tuotanto on tärkeä asia sekä valmistajalle että Jopo-brändille.

– Sitä yritetään pitää yllä kaikin mahdollisin keinoin. Töitä saa kyllä tehdä hartiavoimin ihan jokainen eikä mikään ole itsestäänselvää, mutta meillä on tulevaisuudensuunnitelmia pyörätehtaalle ja sinne tehdään myös investointeja. Toivotaan, että pystytään pitämään jatkossakin tuotantoa Suomessa.

Perjantaina valmistuva 400 000. Jopo on kullanvärinen ja se sijoitetaan ainakin aluksi Helkaman omaan polkupyörämuseoon.

Helkama Emotor on perheyrityskonserni, jonka tytäryhtiöitä ovat Helkama Velox, Helkama Bica sekä Suomen Polkupyörätukku.

Lue seuraavaksi