1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Ruotsidemokraatti kantelee maahanmuuttovirastosta – syynä syyrialaisten oleskeluluvat

Valtiopäiväedustaja Kent Ekerothin mielestä viranomainen on tehnyt poliittisen päätöksen.

Kent Ekeroth kuvattuna vuonna 2011. Kuva: Janeric Henriksson / EPA

Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja Kent Ekeroth on kannellut maahanmuuttovirastosta Ruotsin oikeusasiamiehelle, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Syynä on maahanmuuttoviraston päätös myöntää kaikille syyrialaisille sotapakolaisille pysyvä oleskelulupa.

– Nimettömät byrokraatit ovat tehneet tämän päätöksen ilmaan minkäänlaista poliittista tarkastelua. Päätöksellä on ollut suuria vaikutuksia talouteemme, Ekeroth kirjoittaa kantelussaan.

Ruotsin maahanmuuttovirasto päätti vuonna 2013, että syyrialaisille turvapaikanhakijoille myönnetään pysyvät oleskeluluvat. Perusteena oli, että Syyrian sisällissodalle ei näy loppua lähitulevaisuudessa. Ekerothin mielestä viranomainen on tehnyt poliittisen päätöksen.

– Maahanmuuttoviraston toiminnasta ei ole minkäänlaista kokonaiskuvaa. Se on suuri puute, koska yksittäisillä päätöksillä on suuria poliittisia seurauksia muilla alueilla. Sellainen työjärjestys, joka vaatii muuta Ruotsia sopeutumaan tämän viranomaisen päätöksiin, on kohtuutonta,

Löfveniltä ei kutsua pakolaiskeskusteluihin

Pääministeri Stefan Löfven on kutsunut Ruotsin puolueet keskustelemaan Euroopan pakolaiskriisistä. Ruotsidemokraattien Jimmie Åkessonia ei kuitenkaan ole kutsuttu.

– Oletan, että minua ei yksinkertaisesti haluta mukaan. Se ei ole hyväksi Ruotsille, koska me olemme ainoa puolue, jolla on eri näkökulma asiaan, Åkesson sanoo Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Löfven ehdotti maanantaina, että Euroopan unioni ottaisi tänä vuonna vastaan 100 000 syyrialaista pakolaista. Åkesson huomauttaa, että se on pisara maailman 60 miljoonasta pakolaisesta.

– Se on lotto, jossa on hyvin pieni mahdollisuus voittaa. Minun on vaikea ymmärtää sitä, kun YK:n pakolaisjohtaja pyytää samaan aikaan lisää rahaa perustarpeisiin lähialueella.

Ruotsiin on syyskuun alkuun mennessä saapunut yli 50 000 turvapaikanhakijaa (siirryt toiseen palveluun). Syyrialaiset muodostavat turvapaikanhakijoiden suurimman ryhmän.