Kiander: Lähi-idän kriisit muuttavat Suomen väestöennusteita

Seuraavina vuosikymmeninä Suomea piinaa yhä pahemmin väestön ikääntyminen. Työeläkeyhtiö Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kianderin mukaan maahanmuutto voisi auttaa merkittävästi ikääntyvää Suomea.

talous
Vakuutusyhtiö Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.
Vakuutusyhtiö Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.Mikko Käkelä / Ilmarinen

Lähi-idän kriisejä pakenevat ihmiset muuttavat Suomen väestöennusteita, arvioi työeläkeyhtiö Ilmarisen talousjohtaja Jaakko Kiander.

Kiander arvioi, että Suomeen voi muuttaa Lähi-idän kriisien vuoksi noin 100 000 ihmistä enemmän kuin mitä nykyiset väestöennusteet olettavat.

Uhkan sijaan kiihtyvä maahanmuutto voi Kianderin mukaan olla ikääntyvälle Suomelle suureksi avuksi.

– Jos meille tulee vaikkapa 100 000 maahanmuuttajaa, se riittää jo siihen, että meidän työikäinen väestö ei supistukaan lainkaan. Jos maahanmuuttajat onnistuisivat työllistymään pysyvästi työmarkkinoille, niin sillä olisi erittäin myönteinen vaikutus kestävyysvajeeseen, Kiander sanoo Ylelle.

Kestävyysvajeella tarkoitetaan julkisen talouden menojen ja tulojen epäsuhtaa pitkällä aikavälillä.

– Kestävyysvaje voisi puolittua runsaan 100 000 henkilön maahanmuuton vaikutuksesta. Mutta sen edellytyksenä olisi, että integroituminen työmarkkinoille onnistuu hyvin, Kiander painottaa.

Oletus perustuu siihen, että maahanmuuttajien työllisyysaste nousisi kantaväestön tasolle vuoteen 2030 mennessä.

Kotouttamiseen panostuksia

Uusien tulokkaiden työllistyminen vaatii ennen kaikkea sitä, että Suomen talous alkaa kasvaa. Samalla turvapaikan saavien koulutukseen ja kielitaitoon olisi Kianderin mukaan panostettava.

– Nyt kun meillä on paljon kotimaisia työttömiä ja talous on ahtaalla, niin tuntuu raskaalta, että äkillinen maahanmuutto aiheuttaa vielä lisää kustannuksia. Mutta jos integraatio onnistuu, lyhyen tähtäimen kustannusten vastapainoksi saadaan hyötyjä maahanmuutosta pitkällä tähtäimellä.

Tämä on ymmärretty hyvin esimerkiksi Saksassa. Maahan saapuu tänä vuonna jopa 800 000 turvapaikanhakijaa. Saksa on arvioinut voivansa ottaa jopa 500 000 turvapaikan hakijaa maahan vuosittain.

Osa on puhdasta auttamisen halua, mutta taustalla vaikuttaa talous.

– Syntyvyys Saksassa on hyvin matala että, siellä on suuri tarve lisätyövoimalle. Se voi olla yksi syy sille, että siellä otetaan aika halukkaasti vastaan maahanmuuttajia, Kiander arvioi.