Torilla luettiin kirjoja ääneti jonossa – "Lukeminen on paras tapa viettää aikaa hiljaa yksin tai yhdessä"

Tiistaina useissa Suomen kaupungissa ilmaistiin mieltä lukemisen puolesta. MIkkelin torille kerääntyi jonoon viitisenkymmentä kirjojen ystävää. He hiljentyivät kymmeneksi minuutiksi suosikkikirjojensa pariin. Tempaus oli osa Kirjan vuotta 2015.

lukeminen
Ihmisjono oli pitkä Mikkelin torilla.
Yle/Juha Kaita-aho

Mannerheimin patsaan varjossa seisoo pitkä jono ihmisiä kirjat käsissään. Suurin osa joukosta on naisia, mutta miehiäkin on paikalle saapunut. Nuorin ryhmästä on viisivuotias. Lukemaan hiljentyneiden joukossa suosituin kirjailija vaikuttaa olevan Riikka Pulkkinen.

Kymmenen minuutin ajan torilla kahisevat kirjojen sivut kilpaa tuulen suhinan kanssa.

Lukutempaus keräsi Mikkelin torille noin 50 ihmistä. Mikkelin Minäkin luen -tempauksen järjestäjän, kirjallisuuden läänintaitelijan Susanna Kolehmaisen mukaan mielenilmauksessa haluttiin tuoda esiin lukemista yhtenä hyvänä perinteisenä harrastuksena.

Moni osallistui lukutempaukseen.
Yle/ Juha Kaita-aho

– Olen hyvin tyytyväinen osallistujamäärään. Facebookissa tempaukseen ilmoitti osallistuvansa 37 ihmistä, Kolehmainen sanoo.

Tyytyväisiä olivat osallistujatkin

– Oli mukavaa, mutta ihmisiä olisi voinut olla paikalla enemmänkin. Voisin kyllä osallistua tähän toistekin, mikkeliiläinen Eija Karhu kertoo.

Karhu saapui paikalle tyttärensä Vilja Kianderin kanssa. Karhulla oli mukanaan Alice Hoffmanin teos Punainen puutarha, Kiander luki J.K. Rowlingin Harry Potter- kirjaa englanniksi.

Äiti ja tytär lukevat paljon vapaa-ajallaan ja lähtevätkin kirjastosta usein täysien kirjakassien kanssa. Karhu pitää lukemista tärkeänä harrastuksena ja on tyytyväinen siihen, että kouluissa nuoria kannustetaan lukemaan.

– Lukeminen on yksi parhaista tavoista viettää aikaa yksin tai yhdessä hiljaa. Kirjat herättävät paljon tunteita ja ruokkivat mielikuvia.