1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hiekkamyrsky peittänyt suuria osia Lähi-idästä – Satoja sairaalaan hengitysvaikeuksissa

Hiekkamyrsky on koetellut myös suuria osia Syyriaa, Egyptiä, Jordaniaa, Israelia ja Kyprosta.

Beirutin venesatama peittyneenä hiekkamyrskyyn. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Vuodenaikaan nähden poikkeuksellinen hiekkamyrsky on peittänyt suuria osia Lähi-idän maista alleen. Myrsky on tuntunut erityisesti Libanonissa. Pääkaupungissa Beirutissa hieno hiekkakerros on muuttanut kaupungin värityksen keltaiseksi.

– Tuntuu, että tomu tunkeutuu joka paikkaan. Se on kuin puuteria. Monilla ihmisillä on hengitysnaamarit kaupungilla, Ylen kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kuvailee.

Kaksi naista on kuollut sairaalassa Bekaanlaaksossa. Heidän tarkkaa kuolinsyytään ei ole kerrottu. Satoja on hakeutunut sairaalaan hengitysvaikeuksien vuoksi.

– Hiekkamyrskyn aiheuttamien tukehtumis- ja hengenahdistustapausten määrä on noussut 750:ään, Libanonin terveysministeriöstä kerrotaan.

Libanonilaisia on kehotettu pysyttelemään sisätiloissa. Kehotus koskee etenkin ihmisiä, joilla on terveysongelmia, raskaana olevia naisia ja vanhempia ihmisiä. Myrskyn uskotaan laantuvan keskiviikkoyöstä lähtien.

– Libanonissa on yleensä kaksi tai kolme hiekkamyrskyä vuodessa, mutta yleensä keväisin maaliskuussa ja huhtikuussa. Myrskyn voimakkuus on ollut yllätys, pääsihteeri Mouin Hamzeh Libanonin tieteellisen tutkimuksen kansallisesta keskuksesta sanoo.

Hiekkamyrsky on koetellut myös suuria osia Syyriaa, Egyptiä, Jordaniaa, Israelia ja Kyprosta. Syyriassa hallituksen sotakoneet ja helikopterit tekivät tavallista vähemmän ilmaiskuja huonon näkyvyyden vuoksi.