1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petäjävesi

Petäjävesi haluaa selvittää vastaanottokeskuksen piilokulut

Valtuutetut haluaisivat turvapaikanhakijoiksi ennen kaikkea lapsiperheitä.

Kuva: Jaana Polamo / Yle

Petäjäveden kunnanvaltuuston iltakoulussa keskusteltiin eilen entisen käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen soveltuvuudesta vastaanottokeskukseksi.

Haluamme mahdollisimman paljon ja oikeaa tietoa päätöksenteon tueksi.

Tapio Kokkonen, kunnanhallituksen pj

Iltakoulussa etsittiin valtuuston linjauksia, jotta kunnanhallitus pääsee tosissaan valmistelemaan esitystä vastaanottokeskuksesta.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Tapani Kokkosen mukaan asia halutaan valmistella perinpohjaisesti.

– Haluamme mahdollisimman paljon ja oikeaa tietoa päätöksenteon tueksi, Kokkonen painottaa.

Hän toteaa, että Petäjävesi haluaa selvittää vastaanottokeskuksen aiheuttamat mahdolliset piilokustannukset.

– Mikä on vastaanottokeskuksen taloudellinen vaikutus kokonaisuudessaan. Jos siellä on jotain piilokustannuksia, mitä ei ole tässä vaiheessa osattu huomioida, Kokkonen sanoo.

Maahanmuuttovirasto on usein todennut, että kunnille ei tule vastaanottokeskuksista sellaisia kustannuksia, joita ei korvattaisi.

– Kuluja ei tule varmaankaan hakemusprosessin aikana, mutta mitä kustannusvaikutuksia siitä voi tulla, kun turvapaikanhakijat saavat myönteisiä päätöksiä, esimerkiksi sen kautta kun lapset tulevat meille kouluun, Kokkonen miettii.

Ensisijalla perheet

Kunnanvaltuutetut toivovat turvapaikanhakijoiksi ensisijaisesti perheitä. Tapio Kokkosen mukaan oppilaitoksen tilat soveltuvat parhaiten perheille.

– Meidän kannattaa kohdistaa tilamme niille, joilla ne ovat parhaassa mahdollisessa käytössä.

Mietinnässä on myös se, kuinka paljon turvapaikanhakijoita voisi entisen käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen asuntolaan ottaa.

– Tilat on suunniteltu 120 oppilaalle. Pitää selvittää, onko tuo oikea kapasiteetti vastaanottokeskukselle, Kokkonen sanoo.

Kokkosen mukaan asia etenee Petäjävedellä siten, että avoinna olevat yksityiskohdat selvitetään kolmen viikon päästä olevaan kunnanhallituksen kokoukseen, johon valmistellaan mahdollisimman yksimielinen esitys asiasta.

Tapio Kokkosta haastatteli Leena Petman.