1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

SDP:n Lindtman: Hallitus rikkoi pelisääntöjä päättäessään Yle-verosta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ihmettelee, miksi Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisestä ei keskusteltu eduskunnassa, vaan hallituspuolueet pitivät päätöstä ilmoitusluontoisena asiana.

Antti Lindtman Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on pöyristynyt hallituksen tavasta päättää Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisestä ilman parlamentaarista keskustelua. Lindtmanin mukaan hallitus toimi vastoin pelisääntöjä, kun se päätti itsenäisesti eduskunnalle kuuluvasta asiasta.

– Ylen asiat kuuluvat eduskunnalle, eivät hallitukselle, ja tätä periaatetta nyt hallitus vakavasti rikkoo, Lindtman sanoo.

Lindtman kertoo keskustelleensa Ylen rahoituksesta keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Matti Vanhasen kanssa. Itse eduskuntaryhmät eivät ole keskustelleet aiheesta. Lindtman painottaa, että kyse on periaatteessa, jolla Yleisradion asemaa ja rahoitus käsitellään.

– Mikäli tämä periaate murtuu, niin silloin käy niin, että Ylen riippumattomuus vaarantuu, Lindtman toteaa.

Lindtmanin mukaan SDP vastustaa Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämistä.

– Ylen rahoitusratkaisun pitää olla sellainen, että se turvaa sen aseman hallituksesta riippumattomana ja turvaa sen toimintaedelletykset. Näin ollen me emme voi hyväksyä tätä leikkausta.

Lindtman katsoo, ettei indeksin jäädytys paranna kaupallisen median asemaa. Samalla se heikentää Ylen kykyä vahvistaa suomalaista kulttuuria.

Vanhanen tyrmää kritiikin

Keskustan kansanedustaja Matti Vanhanen ei näe hallituspuolueiden päätöstä ongelmallisena. Vanhasen mukaan kaikilta eduskuntaryhmiltä pyydettiin lausunto Yle-veron indeksikorotuksen jäädyttämisestä noin puolitoista viikkoa sitten. Myös SDP:ltä.

– Olen ymmärtänyt, että he olisivat toivoneet, että olisi ollut sellainen yhteinen pöytäneuvottelu, mutta kun eduskunta oli lomalla, katsoin, että riittää, kun jokainen ryhmä lausuu mielipiteensä, Vanhanen kertoo.

Vanhanen sai vastaukset kaikilta hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä erikseen. Jokainen hallituspuolue kannatti indeksin jäädyttämistä. SDP:ltä Vanhanen kertoo saaneensa kielteisen kannan tänään. Vasemmistoliitto oli ilmoittanut jo aikaisemmin vastustavansa jäädyttämistä.

Vanhanen perustelee menettelytapaa kireällä aikataululla.

– Johtuen siitä, että eduskunta ei ollut koolla, noudatettiin tällaista, voisi sanoa kirjallista menettelyä. Minusta se antoi jokaiselle ryhmälle erittäin hyvän aikataulun ottaa asiaan kantaan, Vanhanen sanoo.