Tehokas vastalääke käärmeenpuremiin loppumassa maailmasta

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan lääkkeen puute voi johtaa kymmeniin tuhansiin kuolemiin.

Vihreä mamba on puissa elävä tappavan myrkyllinen käärme. Kuva: Nic Bothma / EPA

Lääkärit ilman rajoja -järjestö varoitti maanantaina, että yksi tehokkaimmista vastamyrkyistä käärmeenpuremiin loppuu ensi vuonna. Järjestön mukaan lääkkeen loppuminen voi johtaa jopa kymmeniin tuhansiin kuolemiin.

Käärmeet purevat joka vuosi ainakin viittä miljoonaa ihmistä, joista noin 100 000 kuolee. Jopa 300 000–400 000 ihmistä saa pysyviä vammoja puremista, osa heistä menettää raajojaan.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö, joka tunnetaan myös sen ranskankielisestä nimestä johdetulla MSF-lyhenteellä, sanoi vastamyrkyn varastojen loppuvan ensi kesäkuussa. Sanofi Pasteur -yhtiö lopetti vastamyrkky Fav-Afriquen valmistuksen viime vuonna.

Sanofi Pasteur sanoi, että lääkkeen valmistus ei ollut enää kannattavaa, sillä se kilpaili markkinoilla paljon halvempien Aasiassa, Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa valmistettujen vastamyrkkyjen kanssa.

MSF sanoi, että nämä eivät kuitenkaan ole yhtä hyviä kuin Fav-Afrique, joka on tehokas kymmenen eri Saharan eteläpuoleisen Afrikan käärmeen myrkkyä vastaan. Osa näistä käärmeistä on Afrikan myrkyllisimpiä. Tarjolla olevat toiset vastamyrkyt eivät tehoa yhtä useiden käärmelajien myrkkyihin.

– Useimmat ihmiset, joita käärme puree, eivät ole varmoja siitä, minkälainen käärme oli kyseessä. On erityisen tärkeää, että tarjolla on vastamyrkky, joka on tehokas mahdollisimman montaa eri käärmeenmyrkkyä vastaan, MSF:n edustaja Polly Markandya sanoi BBC:lle.

MSF vaati Sanofi Pasteuria varmistamaan lääkkeen tarjonnan, kunnes sille on löytynyt sopiva korvaaja.

Vastamyrkyn reseptiä on tarjottu muille yhtiöille

Sanofi Pasteur sanoi, että se on tiedottanut tilanteesta jo vuosien ajan. Se ilmoitti valmistuksen loppumisesta ensimmäisen kerran vuonna 2010.

– On erikoista, että tilanteeseen havahdutaan vasta nyt, yhtiön tiedottaja sanoi.

Yhtiön mukaan se on tarjonnut vastamyrkkynsä reseptiä muille yhtiöille, mutta tiedottajan mukaan asiassa ei vielä ole tapahtunut edistystä. Yhtiön on uskottu neuvottelevan asiasta, mutta ratkaisua ei odoteta ainakaan ennen ensi vuoden loppupuolta. MSF:n mukaan se tarkoittaisi, että korvaava lääke tulisi markkinoille vasta ehkä kahden vuoden päästä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan käärmeenpuremat ovat laiminlyöty terveysuhka, johon pitäisi suhtautua vakavasti ja jonka torjumiseen tarvittaisiin lisää varoja. MSF:n mukaan käärmeenpureman hoito vastamyrkyllä voi maksaa 200–450 euroa potilasta kohden. Köyhissä maissa lahjoittajat ja hyväntekeväisyysjärjestöt maksavat useimmiten hoitojen kulut.

MSF varoittaa "todellisesta kriisistä"

WHO:n mukaan puremien määrien ja tyyppien huono tilastointi on johtanut vaikeuksiin vastamyrkyn tarpeen arvioinnissa.

– Tämä ja vastamyrkyn heikot jakelukanavat ovat johtaneet siihen, että valmistajat lopettavat vastamyrkkyjen valmistuksen tai nostavat niiden hintoja, WHO sanoo.

– Edelleen, lääkärit, hoitohenkilökunta ja potilaat ovat menettäneet uskonsa vastamyrkkyjen toimivuuteen heikon sääntelyn ja tehottomien vastamyrkkyjen markkinoinnin seurauksena, mikä on edelleen vähentänyt niiden kysyntää ja nostanut hintoja.

Sanofi Pasteur sanoi olevansa pahoillaan siitä, että se joutui lopettamaan lääkkeen valmistuksen, ja että tilanne johtuu ensisijaisesti markkinoiden epäonnistumisesta.

– Tilanne paljastaa sen, miten hintapaineet voivat johtaa päätöksiin, joilla on vaikutusta väestön yleiseen terveyteen, yhtiö sanoi.

Sveitsin Baselissa tropiikin käärmeenpuremien hoidosta parhaillaan kokoustava MSF puolestaan varoitti Fav-Afriquen loppumisen johtavan "todelliseen kriisiin".

– Hoitohenkilökunnan, hallitusten, hyväntekeväisyysjärjestöjen ja lääkeyhtiöiden kaikkialla maailmassa tulisi tunnustaa vastuunsa käärmeenpuremien aiheuttamien vahinkojen väheksymiseen, pitää tilannetta vastedes selkeänä uhkana ihmisten terveydelle ja ryhtyä välittömiin ja asiaankuuluviin toimiin, järjestö totesi.