1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Työelämätutkija: "Aiemminkin on tehty kipeitä ratkaisuja, mutta yhdessä ja sopien"

Tampereen yliopiston professori Harri Melin arvioi, että hallitus on ryhtynyt varsin rankkoihin toimenpiteisiin puuttumalla sopimisen vapauteen.

Ammattiyhdistysliikkeeseen perehtynyt Harri Melin toimii sosiologian professorina Tampereen yliopistossa. Kuva: Yle

Tampereen yliopiston professori, työelämätutkija Harri Melin arvioi, että hallituksen eiliset esitykset sotivat työmarkkinoiden sopimusvapautta vastaan.

– Osa hallituksen esiin nostamista seikoista on sellaisia, että monet tulkitsevat hallituksen puuttuvan työmarkkinoiden normaaliin sopimisen vapauteen. Hallitus on tulossa väliin työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen keskinäiseen sopimiseen.

– Julkisella sektorilla hallitus on työnantaja, mutta sikäli kun ehdotukset koskevat yksityistä sektoria, esitykset tuntuvat rajuilta, Melin sanoo. 

Hallitus kertoi tiistaina aikovansa leikata muun muassa sunnuntaityö- ja ylityökorvauksia sekä julkisen sektorin lomia.

Fiskaalinen devalvaatio ratkaisu?

Melin ei usko, että ammattiyhdistysliike nielee lääkettä kakistelematta. Luvassa on työtaisteluja, jos asia ei etene sopien.

– Suomessa on totuttu viimeisen 40 vuoden aikana järjestykseen, jossa on tehty kipeitäkin ratkaisuja, mutta ne on tehty yhdessä ja sopien. Nyt näyttää siltä, että valtio on työnantajien hyväksynnällä reivaamassa suomalaista työmarkkinajärjestystä tiettyyn suuntaan.

Melin ei usko, että työntekijäpuoli hyväksyy tätä ilman mitään toimenpiteitä. Hän epäilee, että hallituksen nyt esittelemien madonlukujen jälkeen sopu saattaa löytyä puolimatkasta.

– Niin sanottu fiskaalinen devalvaatio voisi olla helppo ratkaisu kaikille. Se tarkoittaisi, että huomattavasti enemmän tultaisiin huojentamaan työnantajien välillisiä kustannuksia. Puuttuvaa rahamäärää kompensoitaisiin arvonlisäveron korotuksella. Melkeinpä uskon, että palkansaajajärjestöt ostaisivat tämän helpommin kuin sen, mitä nyt on tarjolla.