1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori Uusitalo: Kovia toimia hallitukselta

Työehtojen leikkaukset ovat kovia, sanoo hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston puheenjohtaja ja professori Roope Uusitalo. Hallitus myös menee sopimusvapauden rajoituksissa poikkeusellisen pitkälle, sanoo Uusitalo.

Professori Roope Uusitalo Tytti Sulanderin haastateltavana.
Professori Roope Uusitalo arvioi hallituksen talouspolitiikan onnistumista

Hallituksen päätös ryhtyä säätelemään lailla normaalisti työehtosopimusten piiriin kuuluvia asioita hämmästytti hallituksen talouspolitiikkaa arvioivan neuvoston vetäjää rajuudellaan. 

 – Meillä on nykyäänkin lainsäädäntöä, joka rajoittaa sitä mitä työehtosopimuksella voidaan sopia. Mutta tämä menee kyllä monta askelta nykyistä lainsäädäntöä pidemmälle, sanoo professori Roope Uusitalo Jyväskylän yliopistosta.

Yllättävinä uusina toimina Uusitalo pitää etenkin työnantajan maksun alennusta. Kovana, mutta kustannusvaikutuksiltaan jopa merkittävänä toimena hän mainitsee puolestaan mm. arkipyhien sunnuntaillisistä luopumisen.

Se miten tehokkaita toimet ovat, on epäselvää.

– Haluamme nähdä mihin laskelmat perustuvat eli miten uskottavia ja luotettavia ne ovat.  Perehdymme niihin heti, kun ne julkistetaan, Uusitalo sanoo.

Hallitus tavoittelee kiristyksillä Suomen kustannuskilpailukyvyn parantamista, jotta vienti piristyisi ja syntyisi uusia työpaikkoja.