1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työoikeuden professorit: Hallitus heikentää dramaattisesti työntekijän asemaa

Palkkausehtojen heikentäminen pakottavalla lailla työnantajan eduksi luo Suomessa uutta työmarkkinahistoriaa.

Valtiovallalla ei ole ollut tapana kajota työmarkkinajärjestöjen keskinäisiin palkkasopimuksiin. Kuva: Heikki Rönty / Yle

Työoikeuden asiantuntijat ovat hämillään pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eilisistä työmarkkinalinjauksista.

Valtiovallalla ei ole ollut tapana kajota työmarkkinajärjestöjen keskinäisiin palkkasopimuksiin. Työ- ja virkaehtosopimukset ovat olleet pyhä asia, tabu, johon sivulliset eivät ole sotkeentuneet.

Nyt hallitus aikoo leikata pakottavalla lailla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia sekä julkisen sektorin lomia. Tältä osin työ- ja virkaehtosopimukset ovat siis menossa romukoppaan.

"Suomi ei ole säännöstelytalous"

Suomalaisia työmarkkinoita vuosikymmeniä seurannut Helsingin yliopiston työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen raapii päätään myös puhelimessa.

– Nyt tässä luodaan pakottavaa palkkauslainsäädäntöä työnantajan eduksi. Se on kyllä tähän saakka ollut kansainvälisestikin hyvin vieras lähtökohta.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen on ymmällään yhtä paljon.

– Palkat ovat olleet suomalaisessa yhteiskunnassa työantaja- ja työntekijäjärjestöjen välinen sopimuskysymys. Sitä on vaikeata muuttaa toisenlaiseksi. Sitä on muutettu toisenlaiseksi vain hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa – esimerkiksi toisen maailmasodan jälkeen. Suomen nykyjama ei kuitenkaan ole verrattavissa toisen maailmansodan jälkeiseen säännöstelykauteen.

"Levottomuudet työmarkkinoilla todennäköisiä"

Emeritusprofessori Tiitinen antaa hallituksen viritykselle surkean arvosanan.

– En tiedä kuka on neuvonut hallituksen jäseniä, mutta kyllä tätä hallituksen ratkaisua on hyvin vaikeata käsittää. Jos hallitus ryhtyy nyt suoraan valmistelemaan ja säätämään tällaista lainsäädäntöä, se osoittaa suurta ammattitaidottomuutta.

Professori Koskinen puolestaan ennustaa levottomuuksia työmarkkinoille.

– Neuvotteluilmapiiri tulevien työ- ja virkaehtoneuvottelujen osalta on nyt poikkeuksellisen jännittynyt.

– On hyvin todennäköisiä, että hankaluuksia syntyy.