Yhdysvallat esitteli miehittämättömiä lennokkejaan tukikohdassa Latviassa

Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun miehittämättömiä Predator-lennokkeja on sijoitettu Eurooppaan. Latvian presidentti sanoi tilaisuudessa, että maa harkitsee hankkivansa omia lennokkeja.

Ulkomaat
Miehittämätön Yhdysvaltain ilmavoimien MQ-1 Predator -lennokki esittelylennolla Lievarden lentotukikohdassa Latviassa.
Miehittämätön Yhdysvaltain ilmavoimien MQ-1 Predator -lennokki esittelylennolla Lielvarden lentotukikohdassa Latviassa 8. syyskuuta.Valda Kalnina / EPA

Yhdysvaltain ilmavoimat esitteli tiistaina miehittämättömiä MQ-1 Predator -lennokkejaan lentotukikohdassa Latviassa. Kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Predator-lennokkeja on sijoitettu Eurooppaan.

Lennokit on sijoitettu Lielvarden lentotukikohtaan, joka on mittavien uudistustöiden jälkeen ainoa tukikohta Euroopassa, jonne lennokkeja voitaisiin sijoittaa pysyvästi. Alun perin kenttä rakennettiin neuvostoliittolaisille pommikoneille.

Tällä kertaa lennokit ovat tukikohdassa kuitenkin vain kahden viikon ajan. Sinä aikana Baltian maiden, Puolan ja Saksan tiedusteluviranomaiset tutustuvat niihin ja niiden järjestelmiin.

Tukikohtaan sijoitetut kaksi lennokkia tekivät tiistaisessa esittelytilaisuudessa useita ohilentoja kentän yllä. Lennokkien kantama on noin 3 700 kilometriä ja niiden huippunopeus on yli 200 kilometriä tunnissa.

Latviaan sijoitetut lennokit ovat ilman aseistusta, mutta niihin voidaan sijoittaa esimerkiksi ilmasta maahan laukaistavia Hellfire-ohjuksia. Ne voivat myös suorittaa erilaisia tiedustelutehtäviä.

– On tärkeää harjoitella yhteistyötä Nato-kumppaneiden välillä, Latvian presidentti Raimonds Vejonis sanoi esittelytilaisuudessa.

– On esimerkki viisaasta puolustuksesta, että voimme hyödyntää myös välineistöä, jota meillä ei itsellämme juuri nyt ole, Vejonis sanoi.

Hän sanoi myös, että Latvia harkitsee ostavansa myös omia lennokkejaan, mutta hän ei tarkentanut mahdollisten tulevien lennokkien mallia.

Lähteet: AFP