Homoparien avioitumisen estänyt päästettiin vapaaksi Yhdysvalloissa

Virkamiehen vangitseminen on lisännyt kierroksia Yhdysvalloissa vellovaan kiistaan ihmisoikeuksista ja uskonnonvapaudesta.

Ulkomaat

Avioliittolupien myöntämisestä homopareille kieltäytynyt Kentuckyn osavaltion virkailija on päästetty pois vankilasta. Virkamies ehti olla lukkojen takana viisi päivää. Virkailija on kieltäytynyt myöntämästä avioliittolupia samaa sukupuolta oleville pareille, koska pitää homoliittoja syntinä.

Vangittu virkailija, Kim Davis, vapautettiin sen jälkeen kun Yhdysvaltain liittovaltion tuomari katsoi, että Davisin sijaiset olivat huolehtineet avioliittolupien myöntämisestä tämän poissa ollessa.

Davisin vangitseminen on nostattanut kovaäänisiä vastalauseita Yhdysvaltain uskonnollisissa piireissä. Kymmenet Davisin tukijat kerääntyivätkin tiistaina vankilan edustalle ja toivottivat hänet tervetulleeksi vapauteen uskonnollisten laulujen saattelemana.

Kim Davis lopetti avioliittolupien myöntämisen sen jälkeen kun Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi kesäkuussa, että samaa sukupuolta olevilla ihmisillä on oikeus avioliittoon koko maassa. Davis on perustellut päätöstään sillä, ettei hän voi toimia uskonnollisen vakaumuksensa vastaisesti ja hyväksyä jotain, minkä uskoo olevan syntiä. Davis pidätettiin syytettynä oikeuden halventamisesta.

Lähteet: AP, AFP