Naisten väliset avioliitot yleistymässä Pohjois-Tansaniassa

Homoseksuaalisuus on yhä paheksuttua ja lailla rangaistavaa monessa Afrikan maassa. Samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioliitot ovat tabu.

Ulkomaat
Tansanalialaisnainen katselee katukauppiaan värikkäitä kankaita.
Stephen Morrison / EPA

Monissa Tansanian yhteisöissä naiset solmivat keskenään avioliittoja vanhan perinteen mukaan. Naisten välisiä avioliittoja ei pidetä homoseksuaalisina järjestelyinä.

Nyumba nthobuksi kutsuttu perherakenne on yleinen esimerkiksi Pohjois-Tansaniassa Maran alueella. Järjestely on syntynyt käytännön syistä, kun esimerkiksi leskeksi jääneet naiset haluavat turvata tulevaisuutensa.

Tansaniassa nainen voi avioitua nuoremman naisen kanssa perustaakseen yhteisen kodin ja perheen. Perhemuoto takaa sen, ettei esimerkiksi leskeksi jääneen naisen tarvitse huolehtia kodista ja lapsista yksin.

Nyumba ntobhu järjestely on vahvistanut naisten asemaa Pohjois-Tansaniassa. Monet naiset kokevat, että avioliitto naisen kanssa on mahdollistanut itsenäisemmän elämän.

Jotkut naiset perustavat uusioperheen toisen naisen kanssa myös turvallisuussyistä. Nyumba ntobhu perhejärjestely mahdollistaa uuden elämän naisille, jotka pakenevat väkivaltaisia aviomiehiään.

YK:n raportin mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on yleisintä Pohjois-Tansania Maran alueella. Jopa 60 prosenttia alueella asuvista naisista on joutunut perheväkivallan kohteeksi.