Entinen Tehy-pomo työehtojen heikennyssuunnitelmista: "Aika kovaa riipaisee"

Tehyn entinen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Jaana Laitinen-Pesola on saanut paljon palautetta hallituksen suunnitelmista heikentää työehtoja. Laitinen-Pesolan mukaan leikkausten vaikutukset muun muassa työssä jaksamiseen pitää selvittää tarkoin ennen niiden toimeenpanoa.

Kotimaa
Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola
Yle

Kokoomuksen kansanedustaja, entinen Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola sanoo saaneensa paljon hämmentynyttä palautetta hallituksen tiistaina julkistamista työehtojen heikennyssuunnitelmista. Hallitus aikoo muun muassa alentaa sunnuntaityö- ja ylityökorvauksia sekä lyhentää julkisen sektorin lomia.

– On kysytty, onko tämä totta. Ihmiset ovat olleet huolissaan työssä jaksamisesta ja suunnitelmat sunnuntaikorvausten alentamisesta koetaan epäoikeudenmukaisina.

Vaikutukset syytä selvittää

Jaana Laitinen-Pesola toivoo, että hallituksen suunnittelemien toimenpiteiden vaikutukset selvitetään tarkoin ennen kuin päätökset toteutetaan. Etenkin häntä mietityttävät niiden vaikutukset työssä jaksamiseen ja työelämän tasa-arvoon.

– Olen osallistunut suunnitelmat kuitanneeseen eduskuntaryhmän kokoukseen, mutta käytin siellä omiin kokemuksiini pohjautuvan kriittisen puheenvuoron. Nyt ei onneksi heti tapahdu mitään, vaan vasta sitten, kun seuraavia työehtosopimuksia neuvotellaan.

Laitinen-Pesola muistuttaa, että mahdollisuus yhteiskuntasopimuksen tekemiseen oli olemassa.

– Hallitus antoi kaksi kertaa mahdollisuuden yhteiskuntasopimukseen ja neuvottelemalla etenemiseen. Tämä on tietenkin jälkiviisautta, mutta siinä kohtaa olisi ehkä pitänyt vielä yrittää punnertaa sitä ratkaisua.

Laitinen-Pesola toivoo kuitenkin, että Suomi säilyy edelleen sopimusyhteiskuntana.

– Sillä Suomea on rakennettu vielä vaikeimpina aikoina kuin nyt.

Koville ottaa

Vuonna 2007 Jaana Laitinen-Pesola oli Tehyn silloisena puheenjohtajana etulinjassa taistelemassa sairaanhoitajien palkoista. Lopputuloksena sairaanhoitajien palkkoja nostettiin ja muut tulivat perässä. Laitinen-Pesola on edelleen sitä mieltä, että ratkaisu oli oikea.

– Se oli se hetki, kun koulutettu hoitohenkilöstö tarvitsi korotuksensa, jotta meillä ylipäätään olisi ihmisiä tekemässä tätä vaativaa työtä.

Nyt osaa näistä saavutetuista eduista ollaan viemässä.

– Totta kai se riipaisee. Aika kovasti.