Villiintyneet kissat lisääntyvät holtittomasti – myös leikattu kissa saalistaa

Leikkaamattomat kissalaumat työllistävät vapaaehtoisia etenkin Kaavilla ja Leppävirralla. Vanha uskomus on, ettei kissa hiirestä jos sen leikkaa, mutta tämä ei pidä paikkaansa.

kissa
kissa
Yle / Varpu Mäntymäki

Irrallaan liikkuvat puolivillit kissalaumat työllistävät löytöeläinten hoitoyhdistyksen Piskiksen vapaaehtoisia eri puolilla Pohjois-Savoa. Esimerkiksi Kaavilta ja Leppävirralta haetaan talteen jatkuvasti 20–30 kissan laumoja.

Isot leikkaamattomat kissapopulaatiot muodostuvat todella nopeasti. Emo voi tehdä 3-4 pentuetta vuodessa. Vanhemmat pennut ovat jo seuraavana keväänä sukukypsiä. Yhdistyksestä muistutetaan kissan omistajien vastuusta.

Aikaisemmin monella oli maalla ajatus, että jos kissan leikkauttaa, se ei hiirestä. Tällä ei ole mitään merkitystä.

Irja Huttunen

– Kun lauma on leikkaamaton, tulee erilaisia kahinoita. Osa kissoista lähtee vaeltamaan, ja tekee pentuja maastoon. Osa hakeutuu hädissään jonkin talon pihaan, sanoo Piskiksen Irja Huttunen.

Kissan leikkaaminen on helppo tapa hillitä kissapopulaatioiden kasvua. Huttusen mukaan monella oli aikaisemmin ajatus, että jos kissan leikkauttaa, se ei hiirestä. Tämä on kuitenkin harhaluulo.

Villikissa on peto

Pohjois-Savon suurin villiintynyt kissalauma otettiin kiinni vuonna 2011. Siinä oli 70 kissaa. Huttusen ja eläinlääkäri Paavo Miettisen mukaan kissa ei kuulu luontoon.

Villikissa on petoeläin ja tavallaan lainsuojaton, mutta kuka sen määrittelee.

Paavo Miettinen

– Kissan menestymismahdollisuudet luonnossa ovat huonontuneet. Maaseudulla ei ole enää latoja, joihin kissa pääsisi hiirestämään tai kaivautumaan heiniin. Navetoissa ei ole lämpimiä ullakkotiloja, rakennuksien alle ei pääse ja jätekatokset ovat betonilaatoilla, pohtii Huttunen.

– Villikissa on petoeläin ja tavallaan lainsuojaton, eläinlääkäri Paavo Miettinen jatkaa.

Isoissa kulkukissalaumoissa virukset elävät ja leviävät. Pahimpia ovat korvapunkit, mutta myös erilaisia hengitystietulehduksia esiintyy paljon, luettelee Miettinen.