Kieli, koti ja kotouttaminen kertaheitolla – kansanopistot vastaanottavat nuoria turvapaikanhakijoita

Suomen vajaasta 90 kansanopistosta jo kolmisenkymmentä on ilmoittanut valmiudestaan vastaanottaa alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakija
Yle

Kansanopistot ovat alkaneet vastaanottaa enenevissä määrin nuoria turvapaikanhakijoita. Jo noin 30 opistoa on ilmoittanut valmiudestaan vastaanottaa nuoria.

Tähän mennessä heitä on saapunut reiluun kymmeneen opistoon eri puolille Suomea. Opistot tarjoavat turvapaikanhakijoille tuettua asumista ja koulutusta.

Nuoria on tullut joitain kymmeniä mm. Turun kristilliselle opistolle ja Loimaan evankeliselle kansanopistolle. Loimaalla opiston henkilökuntamäärää on nostettu ja koulutus aloitettu suomen kieleen ja kulttuuriin perehdyttämisellä.

– On ollut hämmästyttävää huomata, että muutamassa päivässä oppiminen on ollut valtavaa. Suomenkielisiä tervehdyksiä kuuluu jo. On ilo nähdä, että kun on halua ja intoa, niin oppiminen on nopeaa, kertoo Loimaan Evankelisen opiston rehtori Tuomas Lankinen.

Loimaalaisopistossa majailee nyt 24 nuorta turvapaikanhakijaa. He ovat kotoisin Irakista, Afganistanista ja Somaliasta. Sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa kestää ainakin ensi elokuuhun.

Suomen Kansanopistoyhdistyksen pääsihteerin Jyrki Ijäksen mukaan opistoilla on jo aiempaa kokemusta turvapaikanhakijoiden vastaanotosta. Siksi lisääntyneeseen tarpeeseen on pystytty vastaamaan nopeasti.

– Nuori saa tässä samalla sekä asumisen että kotouttamisen. Moni jo aiemmin tullut nuori on jatkanut kansanopiston opintoja alkuvaiheen jälkeen.