"Kuka haluaa enää tehdä kolmivuorotyötä?" – hallituksen leikkauslista tyrmistyttää

Sosiaali- ja terveysalalla hallituksen suunnittelemat leikkaukset on otettu huolestuneena vastaan. Esimerkiksi sunnuntaikorvauksen leikkaaminen voi johtaa siihen, ettei vuorotyöhön saada enää työntekijöitä.

Sairaanhoitajan työ ei voi perustua vapaaehtoistyöhön, sanoo TEHY Kainuu ry:n puheenjohtaja Kaisu Heikkinen. Arkistokuva. Kuva: Tiina Karjalainen / Yle

TEHY Kainuu ry:n puheenjohtaja Kaisu Heikkinen on tyrmistynyt hallituksen suunnittelemista leikkauksista. Hänen mukaansa leikkauslistan vaikutukset ovat huolestuttavia.

– Jos sunnuntailisiä ruvetaan leikkaamaan, niin tulevaisuudessa työntekijöitä ei ole. Jo nyt tätä työtä tekevät ryhtyvät varmasti miettimään jatkoa, minkälaisessa työpaikassa ovat. Sunnuntaityöt eivät ole enää haluttavia ollenkaan, koska lisät ovat kompensoineet meidän kunnallisen puolen palkkaa.

Heikkinen arvioi, että juuri sunnuntaikorvausten leikkaukset sekä lomien lyhentäminen ovat suurimmat iskut matalapalkkaiselle ja naisvaltaiselle alalle. Hieman pidemmillä lomilla on kompensoitu huonoa palkkaa, Heikkinen toteaa.

– Kolmivuorotyö on raskasta muutenkin. Jos siellä menettää niin sanottua vapaa-aikaa siten, ettei voi elää normaalia elämää, niin kuka haluaa enää tehdä kolmivuorotyötä?

"Matalapalkkaisten naisten kukkarolla tässä tullaan käymään"

Jotain hyvää säästölistalta löytyy, pienen pohdinnan jälkeen. Heikkinen pitää hyvänä, että irtisanotulla on mahdollisuus käyttää työterveyshuollon palveluja vielä puoli vuotta irtisanomisen jälkeen.

Tosin se ei paljon lohduta, koska nyt näyttää siltä, että takkiin on tulossa ja kovasti.

Palkka kompensoituu sunnuntai- ja pyhälisillä, jolloin saamme minimimäärän työntekijöitä paikalle. Jos niitäkään ei ole enää mistä ottaa, niin mitä sitten?

Kaisu Heikkinen

– Kyllä meidän matalapalkkaisten naisten kukkarolla tässä tullaan käymään. Työajan pidentämisestä keskustellaan edelleen kovasti, myös ylityökorvauksen puolittaminen on sellainen asia, että kyllähän tämä on tosi ruma lista.

– Mutta mitä vaihtoehtoja meillä on tämän hetkisessä lamassa? Sehän on neuvottelukysymys ja on hyvä, että työmarkkinalaitokset otetaan tähän mukaan, Heikkinen pohtii.

TEHY Kainuu ry:llä on 1530 jäsentä. Yhdistys kattaa koko Kainuun, sillä vuoden alussa kaikki TEHY Kainuun ammattiosastot yhdistyivät. Jäsenistö ei ole vielä ottanut yhteyttä Heikkiseen säästölistan takia.

– Varmasti kaikki katsovat nyt tätä leikkauslistaa. Ainakin sosiaalisen median keskusteluissa näyttää kovin surulliselta, tyrmistyneitä ihmiset ovat olleet tästä.

Heikkinen korostaa, että sosiaali- ja terveysalalla ihmisiä pitää auttaa ja hoitaa jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Leikkauslista herättää paljon kysymyksiä.

– Ollaanko sitten 75 prosenttia paikalla? Kuka hoitaa 25 prosenttia sitten siitä lopusta?

Heikkisen mukaan alalla on ongelmia jo nyt, sillä nuoret eivät ole kiinnostuneita tekemään kolmivuorotyötä.

– Palkka kompensoituu sunnuntai- ja pyhälisillä, jolloin saamme minimimäärän työntekijöitä paikalle. Jos niitäkään ei ole enää mistä ottaa, niin mitä sitten? Vapaaehtoistyöhön ei meidänkään työ voi perustua.