1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

EU julkisti suunnitelmansa turvapaikanhakijoiden maakiintiöistä – Yle seurasi hetki hetkeltä

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker arvioi EU:n tilaa. Odotetuin osuus oli linjaus EU-maiden kiintiöistä turvapaikanhakijoiden sijoittamiseksi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: Olivier Hoslet / EPA

**10.10 **Juncker aloitti puheensa sanomalla, että hänelle on ilo ja kunnia pitää ensimmäinen EU:n tilaa koskeva puhe.

**10.14 **"Olen ensimmäinen EU:n puheenjohtaja, jota ei ole valittu kiertotietä, vaan parlamentissa. Olen tehnyt selväksi, että komission puheenjohtajuus on poliittinen virka, koska nimitysprosessi on poliittinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Se ei tarkoita, että haluaisimme politisoida kaikkea. Nyt ei ole mikään "business as usual -aika."

10.16 "Euroopassa on nyt tarve rehellisyyteen. Meillä on ratkaistavana valtavia asioita. EU ei ole hyvässä tilassa. Ei kannata teeskennellä muuta. Puuttuu Eurooppaan ja puuttuu unionia. Siihen on tultava muutos, nyt ja yhteisillä ponnistuksilla."

**10.17 **"Voitte kyllä keskeytellä, mutta en vastaa teille, koska sananne ovat arvottomia", Juncker vastasi huuteluun salissa, ja sai aplodit.

**10.22 **"Meidän eurooppalaisten tulisi muistaa, että lähes kaikki me olemme joskus olleet pakolaisia. Juutalaiset, romanit, ja monet muut pakenivat Saksasta 1930-luvulla." Juncker luetteli myös useita eurooppalaisia kansoja ja kansanryhmiä, jotka ovat joutuneen pakenemaan, viimeksi Jugoslavian hajoamissotien aikana.

10.23 "Olemmeko todella unohtaneet, että Euroopan tuhouduttua toisessa maailmansodassa 60 miljoonaa ihmistä olisi pakolaisina? Meidän eurooppalaisten ei tulisi koskaan unohtaa, että turvapaikka on kaikkein tärkein perusoikeus."

10.26 "Juuri nyt Eurooppaa pidetään turvapaikkana. Se edustaa vakautta Lähi-idässä ja Afrikassa. Eurooppa on suuressa määrin vaurain ja vakain paikka, rauhan paikka, ja siitä tulisi olla ylpeä. Meillä on keinoja auttaa sotaa ja vainoja pakenevia. Moni haluaisi sanoa, ettei Eurooppa voi ottaa kaikkia vastaan, mutta olkaan rehellisiä ja katsokaamme todellisia mittasuhteita. Tulijat edustavat 0,11 prosenttia EU:n asukasväestöstä." Libanon on ottanut paljon enemmän pakolaisia, Juncker muistutti.

10.30 "EU-valtiot ovat osoitelleet toisiaan liikaa sormella, ja pääkaupungeista Brysseliä, ettei tehtäviä ole hoidettu. Ketä palvelee, jos syyttelee tai vihastuu syyttelystä? Kannattaa muistaa, mitä lainsäädäntöä on jo sovittu, ja ryhtyä nopeasti toimeen, jotta pannaan aikaan yhteinen turvapaikkajärjestelmä."  

**10.35 **Juncker kiitti Kreikkaa ja muita maita, jotka ovat ottaneet vastaan turvapaikanhakijoiden suuret määrät, mutta sanoi, että EU tarvitsee oikeudenmukaisen järjestelmän. "Tarvitaan sitova sopimus, joka jakaa pakolaiset reilujen sääntöjen mukaisesti jäsenmaihin. Emme voi sopia mitään kattolukuaa ja sanoa, ettei muista välitetä."

**10.37 **Junckerin suunnitelman mukaan EU-maat jakavat vastuun 160 000 turvapaikanhakijasta.

**10.40 **"Komissio on myös esittämässä luetteloa turvallisista maista. Luettelon avulla jäsenmaat voivat nopeasti ratkaista hakemukset niistä tulevien osalta."

**10.41 **"Turvallisten maiden luettelo on vain menettelytapakysymys. Sillä ei evätä perusoikeuksia esimerkiksi Bosniasta tuleville. Emme neutraloi Geneven sopimusta. "

**10.43 **"Maat, jota ei arvioida turvallisiksi, menettävät oikeuden EU-jäsenyyteen."

10.45 "Komissio esittää pysyvää mekanismia turvapaikkakysymykseen. Komissio on valmis miettimään, miten uusia varoja voidaan käyttää EU-maiden tukemiseen. Kannatan myös sitä, että turvapaikanhakijat voisivat tehdä työtä. Sekin on ihmisarvokysymys."

**10.46 **"Schengen-järjestelmää ei peruuteta tämän komission aikana. Se on ainutlaatuinen eurooppalainen symboli. Mutta meidän on tehtävä enemmän yhteistyötä, jotta voimme valvoa ulkorajojamme. Sitä kansalaiset odottavat."

10.47 "Meidän on voimistettava Frontex-järjestelmää huomattavasti. Totta kai se maksaa, mutta se on välttämätöntä."

**10.48 **"Tarvitsemme myös lahjakkuuksia Eurooppaan. Aikaa myöten muuttoliike muuttuu ongelmasta eduksi. Ei riitä, että taistelemme laitonta maahanmuuttoa vastaan, vaan meidän on järjestettävä mahdollisuudet lailliseen muuttoon. Se onnistuu vain, jos puutumme kriisien alkusyyhyn. Olemme olleet liian heikkoja tässä. Tarvitsemme vahvempaa ulkopoliittista Eurooppaa."

10.51 "Komissio on tänään esittämässä 1,8 miljardin euron hätärahastoa, jolla autettaisiin luomaan vakautta."

10.52 "Tarvitsemme myös enemmän kehitystukea. En pidä ilmaisusta – pikemminkin yhteistyötukea. On kohtuutonta, että EU-maat ovat vähentämässä tukea."

10.53 "Se että hyökätään avuttomien ihmisten kimppuun, ei ole Eurooppaa." Juncker kiitti eurooppalaisiksi ihmisiä, jotka ovat olleet toivottamassa tulokkaita tervetulleiksi muun muassa Münchenin rautatieasemalla.

**10.55 **"Luotan teihin täällä parlamentissa ja jäsenmaissa, että selviämme kriisistä."

10.55 Pakolaiskysymyksistä Juncker siirtyi käsittelemään Kreikkaa.

10.56 "Olen huomannut, että komissio oli kovien hyökkäysten kohteena yrittäessään ratkaista Kreikan ongelmaa. Komission velvollisuus on ajaa yleistä etua. Ellemme olisi puuttuneet Kreikan ongelmaan, se olisi ollut anteeksiantamaton virhe."

10.57 "Joka tilanteessa piti sanoa, ettei Kreikan ero EU:sta ole vaihtoehto. Muuten se olisi ehkä tapahtunut. Mutta en tarkoita, että Kreikka pelastetaan joka tapauksessa. En minä ole mikään taikuri, joka vetää valkoisen kanin hatusta."

10.59 "En pitänyt kommenteista, että lähteköön EU:sta – ikään kuin se ei olisi osa Eurooppaa. Mutta tällä kertaa Kreikan on todella tehtävä se, mistä sovittiin. Haluaisin, että Kreikassa hyväksytään tarjous, joka ei ole mikään almu."

**11.01 **"Euroopan kriisi ei ole ohi. Se on ohi, vasta kun meillä on täysi työllisyys. Kaikki haluavat työtä. Täystyöllisyys ei ole mahdottomuus, jos vain haluamme siitä. Vakauttamista ei voi korvata millään vaihtoehdolla. Toisena tulevat rakenneuudistukset ja kolmantena sijoitukset."

11.03 "Meidän täytyy myös miettiä suuntaa, mihin menemme jatkossa. Siksi olemme esittämässä ns. viiden puheenjohtajan ohjelmaa Emun uudistamiseksi. Siinä on oltava suoraan mukana myös EU-parlamentin. Muu olisi harha-askel. Siksi olen pyytänyt mukaan parlamentin puhemiehen Martin Schulzin."

**11.05 **"Aiomme esittää talletustakuujärjestelmää. Ei yhteisvastuuta, vaan tiettyä lisäturvaa Euroopan säästäjille ja sijoittajille. Olen eurooppalaisen valtiovarainministeriön perustamisen kannalla. Se on välttämättömyys jonakin päivänä." 

**11.09 **"Kaikkialla Euroopassa pitää noudattaa vanhaa sääntöä, että samasta työstä saa samalla alueella samaa palkkaa. Sääntö on elvytettävä."

**11.10 **Juncker vitsaili olevansa vasta puheensa puolivälissä, vaikka puheelle sovittu aika oli loppumassa.

11.11. "Britanniasta vielä sananen..."

**11.12 **"Haluan Britannian kanssa reilua sopimusta, jos olen varma, että saamme sellaisen. Totta kai Britannian poliitikot ovat oikeassa moittiessaan EU:ta liiasta säätelystä. Parempi säätely ei kuitenkaan tarkoita, ettei ole mitään sääntöjä ja EU vetäytyy kaikesta." 

11.14 "Meillä on tietyt perusarvot. Vapaa liikkuvuus on yksi niistä. Niistä ei tingitä."

**11.17 **"Ehkä vielä Ukrainasta sananen..."

**11.18 **"Tuemme presidentin pyrkimyksiä toimissaan. Hän on urhea. Ne, jotka epäilevät tukeamme, ovat väärässä", Juncker sanoi ja viittasi muun muassa rahoitukseen kaasutoimitusten takaamiseksi talvella. Hän sanoi kannattavansa myös viisumivapautta ukrainalaisille. 

**11.20 **"Myöskään Puolan ja Baltian maiden ei pidä luulla, ettemme olisi paikalla, jos niiden rajat ja turvallisuus ovat vaarassa."

11.22 Juncker sanoi pitävänsä parlamentin keskeytyksistä. Ne innostavat, hän vitsaili, ennen kuin siirtyi käsittelemään ilmastonmuutoksista.

11.24 Puhe keskeytyi hetkeksi myös, kun yksi salissa istuvista kansanedustajista laittoi kasvoilleen Angela Merkel -naamion. Puhemies Schulz sanoi sen sopivan hänelle.

11.25 Ilmastokysymys liittyy myös pakolaiskysymykseen, Juncker sanoi. "Huomisaamuna meillä on ilmastopakolaisia. Meidän pitää toimia nyt, aikaa ei ole hukattavaksi. Siksi haluan, että EU ja jäsenmaat ovat mahdollisimman kunnianhimoisia YK:n ilmastokokouksessa Pariisissa."

**11.28 **Lopuksi Juncker tiivisti, ettei EU ole hyvässä jamassa, mutta sitä ei pidä myöskään vain arvostella. Paljon on tehty, hän vakuutti.

11.29 "Emme elä täydellisessä maailmassa, mutta se olisi parempi, jos me olisimme parempia."

11.30 "Euroopassa menisi vielä heikommin, ellei EU:ta olisi. Jatketaan," Juncker lopetti puheensa EU-parlamentille.