Työmarkkinat Pohjois-Norjassa ja -Ruotsissa kiinnostavat – kielimuuri pelottaa yhä

Työvoiman liikkuminen Pohjoismaiden välillä kehittyy hitaasti Pohjois-Suomen korkeasta työttömyydestä huolimatta. Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto lisää naapurimaiden työpaikkailmoitusten läpinäkyvyyttä uudella pilottihankkeella.

Kotimaa
Lars Kero Haaparannan työnvälityksestä (vas.) ja Jouni Korhonen Pohjois-Pohjanmaan TE-palveluista selvittelivät Pohjois-Ruotsin työpaikkatarjontaa keskiviikkona Oulussa.
Arto Veräjänkorva / Yle

Pohjois-Norjan ja -Ruotsin avoimet työpaikat kiinnostavat Oulun seudulla. Työttömyysaste Suomen puolella rajaa seilaa omissa lukemissaan: Ruotsissa muutamassa prosentissa Oulun pariakymmentä prosenttia vastaan.

Norjan työmarkkinat ovat jonkin verran kärsineet viime aikoina öljyn maailmanmarkkinoiden hintaromahduksesta, mutta paikkoja on edelleen tarjolla esimerkiksi ICT- ja kuljetusaloilla. Pohjois-Ruotsissa rakennetaan paljon, mikä on avannut työ- ja urakointinäkymiä myös pohjoissuomalaisille.

Keskiviikkona Oulun kaupunginteatterissa pidettyyn, yli tuhat kävijää koonneeseen MegaMatchmaking -rekrytointitapahtumaan Haaparannan työnvälitystoimistosta saapunut projektikoordinaattori Lars Kero kiittelee oululaisten korkeaa pohjakoulutusta.

– Pohjois-Ruotsissa ei ole ollut taantumaa. Tälläkin hetkellä Norbottenin alueella avoinna on 700 eri alojen työpaikkaa, Kero sanoo.

Kieliraja jarruttaa yhä

Rekrytointeja naapurimaihin ei tilastoida, joten tarkkaa kuvaa työvoiman liikkuvuudesta Pohjosmaiden välillä on vaikea saada.

Jokin suomalaisia kuitenkin pidättelee, sillä esimerkiksi Norjaan töihin lähdöt viime kuukausina lasketaan yhden käden sormin, kertoo Ruotsin ja Norjan Suomi-talojen asiantuntija Jukka Olli BusinessOulusta. Hän ei voi käsittää, mikä suomalaisia pidättelee.

– Mihin se tökkää? Norjassa saa aivan valita, mitä haluaisi tehdä, Jukka Olli hämmästelee.

– Kyllähän se kielitaito mainitaan pääsyyksi. Mutta meillä kaikilla on ruotsin kielen perustaito, jonka päälle olisi hyvä rakentaa, muistuttaa kehityspäällikkö Jouni Korhonen Pohjois-Pohjanmaan TE-palveluista.

Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto tekee paljon yhteistyötä Norjan ja Ruotsin kollegojen kanssa muunmuassa yhteisen EURES-työnvälitysjärjestelmän kautta.

Oulussa TE-toimisto tehostaa parhaillaan muiden Pohjoismaiden avoimien työpaikkojen läpinäkyvyyttä kehittämällä asiakkaille suunnattuja tietojärjestelmiään.