1. yle.fi
  2. Uutiset

Kovia sanoja Turkin kiihtyvästä väkivallasta: Kurdit ovat kokeneet turkkilaisen kristalliyön

Turkissa kurdimielistä HDP-puoluetta vastaan on viime päivinä tehty lukuisia iskuja ja myös kurdien omistamia ravintoloita ja liikkeitä on poltettu tai kivitetty. Väkivaltaa on esiintynyt myös turistikohteissa.

Ulkomaat
Vihaisia kansallismielisiä mielenosoittajia Istanbulissa.
Uutiset Kaakkois-Turkissa kaatuneista turkkilaissotilaista ovat aiheuttaneet suuttumusta Länsi-Turkissa. TOLGA BOZOGLU / EPA

Kansallismieliset turkkilaiset mielenosoittajat ovat olleet liikkeellä useissa kaupungeissa. Kurdimielisen HDP-puolueen parlamentin jäsen Ertuğrul Kürkçü luonnehtii viime päivien tapahtumia turkkilaiseksi kristalliyöksi.

– Sen lisäksi, että puoluettamme vastaan hyökättiin, iskettiin kurdien omistamiin yrityksiin ja koteihin. Iskut alkoivat samanaikaisesti useissa kaupungeissa, ja tämä vaikuttaa suunnitellulta. Siinä mielessä vertaan tätä kristalliyöhön, Kürkçü sanoo, vaikka myöntää, että suoraa vertausta Saksan tapahtumiin ei voi tehdä.

Kristalliyöllä tarkoitetaan juutalaisiin natsi-Saksassa marraskuussa 1938 suunnattua laajaa väkivallan aaltoa, jossa tuhottiin tuhansia koteja, kauppoja ja synagogia. Väkivaltaisuuksien yhteydessä kymmeniä tuhansia juutalaisia vietiin keskitysleireille.

Kürkçün mielestä Turkissa iskujen päätavoitteena on kurdimielisen HDP-puolueen tuhoaminen mutta iskuissa ei tehdä eroa tavallisten kurdien ja puolueen välillä. HDP:n mukaan puolueen toimistoja vastaan on tehty noin 400 hyökkäystä kahden vuorokauden aikana.

Levottomuuksia myös turistialueilla

Myös turistialueilla on ollut levotonta. Antalyan itäpuolella Manavgatin alueella kansallismieliset mielenosoittajat hyökkäsivät kauppoihin, joissa ei näkynyt Turkin lippua. Muun muassa antiikin ajan amfiteatteristaan tunnetussa Sidessä on vahingoitettu useita kurdien omistamia liikkeitä.

Kauppojen, ravintoloiden ja kotien lisäksi hyökkäyksiä on tehty myös Kaakkois-Turkin kurdialueelta muualle Turkkiin liikennöiviä linja-autoja vastaaan. Vastalauseeksi lähes kaikki kurdialueen suurimmasta kaupungista Diyarbakırista liikennöivät linja-autoyhtiöt päättivät perua vuoronsa keskiviikkona. Vain presidentti Recep Tayyip Erdoğanin oikeus- ja kehityspuoluetta lähellä oleva linja-autoyhtiö kertoi ajavansa vuorot normaalisti.

PKK:n iskut suututtavat turkkilaisia

Jännitteet ovat kasvaneet kurdialueilla kiihtyneiden taistelujen takia. Useita kymmeniä sotilaita ja poliiseja on kuollut kurdien itsemääräämisoikeutta vaativan Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n väijytyksissä ja taisteluissa. Väkivalta alkoi uudestaan heinäkuussa, kun kurdit syyttivät hallitusta pommi-iskusta, jossa kuoli nuoria vasemmisto- ja kurdiaktivisteja.

Presidentti Erdoğania on syytetty jännitteiden tietoisesta lietsomisesta osana poliittista valtapeliä. Erdoğanin tavoitteena on varmistaa, että häntä tukeva oikeus- ja kehityspuolue voittaa marraskuun alussa pidettävät vaalit. Presidenttiä on epäilty suunnitelmasta, jossa jännitettä kasvatetaan hallitusti, kunnes levottomuuksiin väsynyt kansa äänestää yhden vahvan puolueen puolesta.

"Tilanne riistäytynyt käsistä"

– Jos väkivalta jatkuu, ihmisten välinen vastakkainasettelu kasvaa äärimmilleen. Tilanne on mielestäni jo riistäytynyt käsistä. En usko, että näitä jännitteitä enää voi hallita ja ohjailla, Ertuğrul Kürkçü sanoo.

Kun soitan Ertuğrul Kürkçülle, hän on pyrkimässä Syyrian rajan tuntumassa sijaitsevaan Cizren kaupunkiin, jossa keskiviikkona oli voimassa ulkonaliikkumiskielto jo kuudetta päivää.

Turkissa kiihtyvä väkivalta uhkaa jo vaaleja, ellei tilanne rauhoitu hyvin pian.

– Kaakkois-Turkissa monet HDP:n tukialueet on julistettu sotilasalueiksi. On vaikea nähdä miten sellaisissa oloissa voisi tehdä normaalia vaalityötä, kurdimielisen HDP-puolueen parlamentin jäsen Ertuğrul Kürkçü sanoo.

Päivitetty uhriluku: 97 kuollutta, 246 loukkaantunut, joista 48 kriittisessä tilassa.

Lue seuraavaksi