Hyppää sisältöön

Marhaba! Hiekkamyrsky – maailma kuin tomulla täytetty höyrysauna

Poikkeuksellisen voimakas ja poikkeukselliseen vuodenaikaan syntynyt hiekkamyrsky on kiusannut Levantin aluetta jo toista päivää. Kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian kuvaa, miltä sen keskellä tuntuu.

Näkyvyys Beirutissa on heikko. Koko maailma on mennyt aivan keltaiseksi, kuin vanhassa elokuvassa. Kuva: Yle / Marika Kataja-Lian

Yhtäkkiä koko maailma muuttui keltaiseksi. Valo katosi tiistaina iltapäivällä, kun hiekkamyrsky tavoitti Libanonin.

Tämä hiekkamyrsky on yksi epämiellyttävimpiä koskaan kokemiani säätiloja. Oikeastaan pahempi on ollut vain – niin, toinen hiekkamyrsky. Sen koin vuosia sitten Intiassa Jaisalmerin aavikolla.

Tuo hiekkamyrsky oli sellainen kuin elokuvissa, piiskaava hiekkapuhallus, jossa näkyvyyttä ei ollut kuin muutamia senttejä. Tuuli ulvoi ja hiekka satutti. Sitä löytyi vielä päivienkin jälkeen hiuksista, korvista ja hampaista, vaikka kuinka pesi.

**Tämä Libanonin hiekkamyrsky **on täysin erilainen. On kuin koko maailma olisi yhtäkkiä muuttunut valtavaksi höyrysaunaksi, joka on täynnä tomua. Keltainen hiekka on puuterimaista, hienonhienoa pölyä.

Hiekkamyrskyjä on yleensä keväällä, kun kuuma khamsin-tuuli puhaltaa Persianlahden suunnasta ja tuo mukanaan aavikon hiekkaa. Tähän aikaan vuodesta ja näin voimakas tomupilvi on kuitenkin harvinaista.

Miesmuistiin kukaan ei muista tälläistä sattuneen. Ilmastonmuutoksesta puhutaan jo ääneen.

Tarkistin eilisen lämpötilan, se oli "vain" noin +32. Tilastossa oli kuitenkin toinen, todellisempi luku: tuntuu kuin -lämpötila oli +47.

Lähes viisikymmentä astetta. Ja siltä se todella tuntui. Kun viilennetystä sisätilasta astui ulos, silmalasit huurtuivat heti kuin saunaan mennessä. Ilman kosteusprosentti oli yli 80.

Piirsin sormella parvekekaiteeseen, tuo oli siis päivän aikana kertynyt tomumäärä. Kuva: Yle / Marika Kataja-Lian

Tomua on kaikkialla. Se tunkeutuu pienistäkin raoista. Kaupungilla monilla näkyy hengityssuojaimia. Terveenkin ihmisen on vaikea hengittää. Yskittää, keuhkoja ahdistaa.

Sisätiloissa kaikilla pinnoilla on keltaista puuteria, vaikka ovet, ikkunat ja ilmastoinnit ovat olleet kiinni. Kuva: Yle / Marika Kataja-Lian

Hengityselinsairailla on todella vaikeat olot. Kolmen ihmisen tiedetään kuolleen, mutta jopa yli 2 000 ihmistä on joutunut sairaalahoitoon. Hallitus on varoittanut erityisesti pikkulapsia, raskaana olevia, vanhuksia ja sairaita menemästä ulos.

**Koulut ja valtion virastot **ovat tänään kiinni hiekkamyrskyn vuoksi. Tuntuu, että kouluja suljetaan täällä melko herkästikin. Esimerkiksi talvella lumimyrskyjen vuoksi koulut olivat päiviä kiinni.

Talvella tietysti tiet olivat paksun lumen vuoksi ummessa ja avoimetkin kadut olivat hengenvaarallisen liukkaita kesärenkailla. Koulukuljetuksia tai joukkoliikennettä ei ole, joten kaikki on vanhempien varassa. Ja nyt viranomaiset ovat katsoneet tomumyrskyn liian vaaralliseksi ihmisten liikkua ulkona.

Tomuinen ilma luo surrealistisia maisemia. Kuva: Yle / Marika Kataja-Lian

Mielenosoittajia se ei silti tunnu haittaavan. Täksi illaksi suunniteltuja halllituksen vastaisia jättimielenosoituksia ei ole peruttu.

.
.