Metsät ovat nyt punaisena puolukasta – tutkija: "Loppuviikon aurinko lisää marjan aromaattisuutta"

Puolukoiden kypsyminen tapahtuu tänä syksynä noin kymmenen vuorokautta normaalia myöhemmin, arvioi Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Kotimaa
Puolukka
YLE

Puolukkasadosta odotetaan poikkeuksellisen runsasta tänä syksynä. Puolukoiden kypsyminen tapahtuu tänä syksynä noin kymmenen vuorokautta normaalia myöhemmin, mutta satoa piisaa sitäkin runsaammin.

– Sato muodostuu kovin korkeaksi tänä vuonna. Nyt näyttää siltä, että hehtaarilta tulee 30 kiloa puolukkaa. Olen tehnyt satotutkimuksia vuodesta 1997 ja vain kolme kertaa on ollut suurempi hehtaarisato, arvioi Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija Kauko Salo.

Etelä-Suomessa puolukan kukinta alkoi niin ikään normaali myöhemmin kesäkuun loppupuolella. Kukinta kuitenkin onnistui hyvin, vaikka keväällä pölyttäjien määrä arvioitiin tavallista vähäisemmäksi.

– Eri puolelta Suomea tuli tietoja, että kimalaisia oli yllättävän vähän. Tämä oli myös minun kuten tutkimusryhmäni kokemus. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kaksisiipisiä hyönteisiä kuten kärpäsiä, sääskiä ja hyttysiä on ollut runsaasti liikkeellä, ja ne ovat hoitaneet pölytystyön, Salo arvioi.

Viikon loppupuolelle ennustettu lämpöaalto tekee hyvää puolukalle.

– Tässä loppuvaiheessa, kun puolukka punertaa ja marja on kyspymässä, aurinko lisää puolukan aromaattisuutta. Tuleva viikonloppu on keskeistä poiminta-aikaa, Salo ennustaa.