1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kyseenalaistajien määrä on kasvanut armeijassa

Puolustusvoimien koulutuspäällikön mielestä armeijassa näkyy se, että nuoret kohtaavat ennen armeijaa aiempaa vähemmän auktoriteetteja kuin aiemmin. Johtamiskoulutukseen osallistuvilla on aiempaa monipuolisemmat mahdollisuudet toteuttaa rooliaan.

Kotimaan uutiset
Varusmiehiä istumassa bussissa.
Jarmo Nuotio / Yle

Puolustusvoimat kehittää johtamiskoulutustaan nykyajan tarpeita vastaavaksi.

Koulutuspäällikkö, everstiluutnantti Petteri Soini Kainuun prikaatista kertoo, että vuosikymmenten takainen johtamismalli, jossa taustalla ei ollut niinkään paljon teoriapohjaa, on taakse jäänyttä elämää. Ero siivilimaailman johtamiseen ei ole enää kovin suuri.

– Enää ei suinkaan keskitytä siihen, että johtajalla on kova ääni, vaan varusmiesjohtajille opetetaan syväjohtamisen periaatteet. Tähän kuuluvat oleellisena osana palautteen kerääminen, itsearviointi, vertaisarviointi, tiimipalaverit ja johtajien saama palaute. Kyllä tässä ollaan 2000-luvulla, Soini sanoo.

Kyseenalaistajien määrä kasvanut

Vanhaan johtamiskulttuuriin verrattuna puolutustusvoimien johtamiskoulutukseen osallistuvilla on nykyisin enemmän vastuuta ja mahdollisuuksia toteuttaa tehtävät itsenäisesti.

Enää ei suinkaan keskitytä siihen, että johtajalla on kova ääni, vaan varusmiesjohtajille opetetaan syväjohtamisen periaatteet.

Petteri Soini

– Johtajilla niin sanottu oman järjen käyttö on lisääntynyt verrattuna vanhaan systeemiin. Edelleen on niin, että kun johtaja johtaa, alaiset tekevät sen mukaan kuin käsketään. Tämä ei sulje pois sitä, että suunnitteluvaiheessa kaikkien mielipiteet otetaan huomioon, Soini kuvailee.

Petteri Soini myöntää, että nykynuorissa on enemmän kyseenalaistajia kuin aiemmissa sukupolvissa. Tämä johtuu hänen mielestään siitä, että nykynuorista monetkaan eivät ole kovin usein kohdanneet auktoriteetteja.

– Nykynuorissa on enemmän niitä, joille ei ole ikinä asetettu rajoja. Armeijassa nuoret kuitenkin voittopuolisesti asennoituvat hyvin tähän systeemiin, jossa näkyy jo arvomerkeistä, kuka käskee ja kuka on pomo, Soini toteaa.

Hän sanoo, että nuoren kannattaa armeijaan mennessään muistaa, että puolustusvoimat tarjoaa ilmaista koulutusta, joka rankataan korkealle myös siviilielämässä.

– Kun nuoret tulevat armeijaan, heillä kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus hakeutua puolutustusvoimien johtajakoulutukseen. Kaikki lähtevät samalta viivalta, Soini muistuttaa.

Lue seuraavaksi