Outo käänne kansliapäällikön nimityksessä: Alkuperäistä esittelymuistiota peukaloitiin viime metreillä

Kummalliset käänteet puolustusministeriön kansliapäällikkönimityksessä jatkuvat. Alkuperäistä, Arto Rädyn ansiota vähätellyttä muistiota on muutettu viime hetkillä.

politiikka
Jukka Juusti ja Arto Räty
Jukka Juusti ja Arto RätyYle Uutisgrafiikka, Seppo Samuli / Lehtikuva, Puolustusministeriö / Lehtikuva

Kohu ja oudot operaatiot puolutusministeri Jussi Niinistön (ps) johtaman ministeriön kansliapäällikkönimityksen valmistelussa jatkuvat.

Rajun kritiikin kohteeksi joutunutta alkuperäistä esittelymuistiota, jossa osastopäällikkö Jukka Juusti todistettiin pätevämmäksi kuin virkaa edellisen viisivuotiskauden hoitanut kansliapäällikkö Arto Räty, on viime hetkillä korjailtu. Alkuperäistä muistiota pidettiin puutteellisena ja tarkoitushakuisena. Nyt pahimpia puutteita on korjailtu, mutta loppupäätelmä on edelleen sama: Juustin väitetään olevan pätevämpi kansliapäälliköksi kuin Räty.

Hallitus päättänee kansliapäällikön nimityksestä torstaina. Siksi muutettu muistio on päivätty jo etukäteen 10.9., kun alkuperäisen muistion päiväys oli 25.8.

Vaikka muutoksiin on päädytty, puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoitti jo edellisen – ja nyt siis puutteelliseksi havaitun – muistion perusteella Rädylle, että häntä ei tulla nimittämään kansliapäälliköksi seuraavalle viisivuotiskaudelle. Ilmoituksensa Niinistö teki ministeriönsä korkeimmalle virkamiehelle tekstiviestillä.

Kaksi eri muistiota

Yle Uutisten haltuunsa saamien molempien muistioiden vertailu osoittaa, että uutta muistiota on muutettu eniten dokumentin seitsemännessä luvussa, jossa nimenomaan vertaillaan kahta kärkiehdokasta Juustia ja Rätyä.

Uudessa muistiossa korostetaan muun muassa sitä, että puolustusministeriön kansliapäällikön virka on siviilivirka. Kenraaliluutnantti Räty on taustaltaan pitkän linjan ammattisotilas, kun taas Juusti on insinööritaustainen.

Edellisessä muistiossa korostettiin Juustin ansioita suuren organisaation johdossa. Esimerkkinä mainittiin hänen johtaneen puolustusvoimien Elektroniikkakeskuskorjaamoa. Uudesta muistiosta korjaamon edestä on poistettu väite, että kyseessä olisi ollut suuri organisaatio.

Vanha muistio vähätteli Rädyn kokemusta valtioneuvostotason tehtävistä toteamalla, että hänen kokemuksensa olisi "jonkin verran" pidempi ja monipuolisempi kuin Juustin. Uudesta muistiosta määre "jonkin verran" on poistettu.

Uuteen muistioon on lisätty myös yksityiskohtaisemmin tietoja Rädyn tehtävistä erilaisten sotilasorganisaatioiden johdossa, kuten tehtävät puolustusvoimien operaatiopäällikkönä, maavoimien esikuntapäällikkönä ja Porin prikaatin komentajana. Lisäksi hänen ansionsa kyberturvallisuuden kehittämisessä noteerataan.

Uusikin muistio on kuitenkin arvostelijoiden mukaan edelleen puutteellinen Rätyn ansioiden osalta. Kriitikoiden mukaan se vähättelee perusteettomasti Rädyn budjettiosaamista.

Uudessakin versiossa Juustin suurimmaksi vahvuudeksi nostetaan hänen teknologinen osaamisensa edessä olevien puolustusvoimien suurten materiaalihankintojen takia. Johtamiskokemus on myös osa-alue, joka arvostelijoiden mukaan nostetaan täysin perusteettomasti molemmissa muistioissa Juustin osalta vahvemmaksi kuin Rädyllä.

Kansainvälisen kokemuksen osalta Juustin ansioksi luetaan hänen osallisuutensa Euroopan puolustusviraston perustamisessa. Arvostelijoiden mukaan Rätyä vastaavaa kansainvälistä kokemusta ei löydy puolustushallinnosta keneltäkään muulta.

Varapuhemies kummasteli

Puolustusministeri Niinistön johtama kansliapäällikön valintaprosessi on herättänyt kummastusta puolustushallinnon sisällä sekä ulko- ja turvallisuuspoliitiikan nykyisten ja entisten päättäjien keskuudessa. Viimeksi entinen puolustusministeri Stefan Wallin (r) totesi Yle Puheen politiikkaradion haastatelussa tiistaina, että Rätyä ollaan selvästi savustamassa ulos tehtävistään. Wallin totesi, että ministeri Niinistö on asiassa selityksen velkaa.

Myös eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) totesi samassa haastattelussa prosessin näyttävän enemmänkin poliittiselta.

– Paradoksi tässä on se, että etukäteen ei kerrota perusteluja – ja nimityksen jälkeenhän se on myöhäistä, Pekkarinen sanoi.

Ministeri Niinistö ei ole juurikaan suostunut kommentoimaan julkisuudessa kansaliapäällikkönimitystä. Viimeksi maanantaina hän uhkasi kävellä ulos Ylen A-studion suorasta lähetyksestä, jos kansliapäällikkönimityksestä kysyttäisiin enempää.

Nimitys piti ratkaista valtioneuvostossa jo kaksi viikkoa sitten, mutta kokoomus pyysi tuolloin asian pöydälle voidakseen tutusta esittelymuistioon tarkemmin. Yle Uutisten tietojen mukaan Niinistö esittää Juustia kansliapäälliköksi tämän viikon valtioneuvoston istunnossa torstaina.

*Kuuntele myös: *Kansliapäällikkökohu paisuu - onko kyse savustusoperaatiosta?