1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. murteet

Murteella puhuvan kameleontin toivotaan löytyvän pohjoisesta

Näyttelijä-kirjailija-ohjaaja Peter Franzénin "Samoilla silmillä" -uutuuselokuvan valmistelut ovat edenneet koekuvausvaiheeseen. Rovaniemeltä ja Kemistä haettiin aitoja, pohjoisen murretta taitavia näyttelijän alkuja.  

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Samoilla silmillä -leffan roolituksesta vastaava Tuulikki Huuhka on tehnyt castingeja eli koekuvauksia 20 vuotta. Vaikka Kemissä paikallisella nyrkkeilysalilla koekuvauksessa ei itse elokuvan ohjaaja Peter Franzénia näkynytkään, niin hän lopulta päättää ketkä nähdään Tupun ja Peten rooleissa.

– Vaikka valinta on paljolti roolituspalvelun käsissä, niin kyllä ohjaaja sanoo aina sen viimeisen valintasanan, tietää Huuhka.

Elokuvan Tupun roolittaja määrittää reippaaksi ja rohkeaksi tytöksi, joka tuo Peten elämään toisenlaisen maailman.

– Tupu pystyy olemaan herkkä, mutta esittää toista kovettamalla itsensä ulkoisellakin muodonmuutoksella. Tämä on hieman kameleonttirooli.

Murretta on hankala opettaa

Murre on tärkeä osa tulevaa elokuvaa. Pääosan esittäjänuorten toivotaan löytyvän Lapin alueelta.

– Murretta ei pysty opettamaan eteläsuomalaiselle, turkulaiselle tai kotkalaiselle. Se on ammattinäyttelijällekin pitkän kurssituksen paikka, että murteita opitaan.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Replikoitavia rooleja on elokuvissa tytöille ja pojille useampia. Elokuvan käsikirjoitus kuitenkin elää vielä. Peten lisäksi tarvitaan ainakin viisi poikaa vuorosanoja lausuviin rooleihin.

– Pete on reipas ja näyttelemisestä hänellä on kenties entuudestaan kokemusta. Ei eteenpäin pääsy koekuvauksissa kaadu missään nimessä nyrkkeilytaidottomuuteen. Perusasiat kyllä opetetaan, Huuhka juttelee.

Samoilla silmillä -elokuvan kuvaukset alkavat alkuvuodesta 2016. Valtakadulla sijaitseva Kemin entinen työväentalo eli nykyinen Sauvo-talo on keskeisenä tapahtumapaikkana kuvauksille. Muita kuvauspaikkoja kartoitetaan tuotantoyhtiön ja tuottajan johdolla pitkin syksyä.