Millainen vastaanottokeskuksen pitää olla? – "Yksittäiset huoneistot ympäri maata eivät ole ratkaisu"

Vastaanottokeskukselle on joitakin vaatimuksia. Majoitustilojen lisäksi tilassa tulee olla esimerkiksi toimistoja. Kunnissa ympäri Suomea on ainakin vastaanottoon soveltuvia vuokra-asuntoja, mutta ne eivät välttämättä ole paras ratkaisu.

Kotimaa
Helsingin Vastaanottokeskus.
Mårten Lampen / Yle

Turvapaikanhakijoita on sijoitettu erilaisiin asumismuotoihin ympäri Suomea. Esimerkiksi Kajaanissa heitä on majoitettu vuokra-asuntoihin. Vastaanottokeskukselle on tiettyjä kriteereitä.

– Vastaanottokeskuksen tulee soveltua majoituskäyttöön. Niillä paikkakunnilla joissa on vastaanottokeskus, voidaan majoitettavia sijoittaa normaaleihin kerros- tai muihin asuintaloihin, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoo.

Maahanmuuttovirastoon on tullut kyselyjä soveltuvista ja soveltumattomista tiloista. Kustannusten kannalta pienet tilat eivät ole paras ratkaisu.

– On tullut tarjouksia muutamille kymmenille sopivista tiloista. Mutta kustannusten kannalta nämä tilat eivät voi olla hirveän pieniä. Eli vähintään 150 turvapaikanhakijalle pitäisi olla tilaa. Käytännössä usein vastaanottokeskukseen sopii 250–300 henkeä. Vastaanottokeskuksen kapasiteettia lisää se, että lähistöllä on asuinhuoneistoja saatavilla vastaanottokäyttöön.

– Täytyy olla majoitukseen sopivia tiloja, mutta myös hallintoon sopivia tiloja, koska siellä on ohjaajia ja terveydenhoitaja. Toimistotiloja on yleensä tarpeen olla lisänä. Toki myös sosiaalitilat, WC:t ja suihkut.

Ylen kunnille teettämän kyselyn mukaan joissain kunnissa olisi halua ottaa turvapaikanhakijoita vastaan, mutta soveltuvista tiloista on puutetta.

– Siinä on käytännön puoli. Jos tiloja ei kerta kaikkiaan ole saatavilla nopeasti, niin se voi olla ongelma. Joissain kaupungeissa tilat voivat olla käytössä, esimerkiksi entinen kasarmitila voi olla yritysten käytössä, eikä niitä ole muutamassa kuukaudessa mahdollista vapauttaa tähän käyttöön, Jaana Vuorio miettii.

– Uskon että Suomesta löytyy tiloja. Se vaatii meiltäkin aktiivisuutta etsiä.

Yksittäiset huoneistot eivät ole ratkaisu

Vaikka vuokra-asunnot soveltuvatkin turvapaikanhakijoiden majoitukseen, se ei ratkaisuna ole välttämättä paras tai järkevin.

Se kunta, jossa vastaanottokeskus on, on vastuussa peruskoulutuksesta.

Jaana Vuorio

– Yksittäiset huoneistot ympäri maata eivät ole ratkaisu. Vastaanottotoiminta on vastaanottolaissa tarkkaan säänneltyä. Vastaanotto on turvapaikkahakijalle tukitoimi. Hakijoiden tarvitsee, varsinkin turvapaikkamenettelyn alkuvaiheessa, olla saatavilla sekä poliisin että Maahanmuuttoviraston kuulemisiin, Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio valottaa.

– Alkuvaiheessa varsinkaan turvapaikanhakija ei voi olla kaukana meidän toimipisteistämme, jotka sijaitsevat Helsingissä, Turussa, Lappeenrannassa ja Oulussa. Turvapaikanhakijoilla pitää olla liikenneyhteydet kyseisiin kaupunkeihin.

Odotusajankeskukset eli ne paikat, missä hakijat odottavat kuulemisen jälkeen päätöstä, voivat olla kauempana.

– Mutta se, että yhdellä vastaanottokeskuksella olisi eri kunnissa yksittäisiä asuntoja, niin se on aika hankala hallinnoida. Siksi ne mahdolliset huoneistot halutaan läheltä.

Vastaanottokeskuksen ylläpitäjä saa korvaukset

Vastaanottokeskus järjestää turvapaikanhakijoille yhtä vaille kaikki palvelut.

– Kaikki muut palvelut paitsi peruskoulutus järjestetään. Se kunta, jossa vastaanottokeskus on, on vastuussa peruskoulutuksesta. Kunta saa korvausta valtiolta näistä oppilaista, mutta kaikki muut kulut menevät vastaanottokeskuksen kautta. Jos kunta on vastaanottokeskuksen ylläpitäjä, saa kunta korvaukset, jos ylläpitäjä on SPR, saa se korvaukset, ylijohtaja Jaana Vuorio kertoo.

Käytännössä usein vastaanottokeskukseen sopii 250–300 henkeä.

Jaana Vuorio

Jos kunta ei omista ja ylläpidä vastaanottokeskusta, ei kunta saa siitä suoranaisesti korvauksia.

– Välillisesti toki, se lisää työllisyyttä ja hakijat lähes poikkeuksetta eivät saa aterioita keskuksissa, vaan vastaanottorahan, jolla he ostavat elintarvikkeita ja muuta tarvittavaa kunnan kaupoista. Näin yksinkertaisesti voidaan kunnan ja vastaanottokeskuksen suhde kuvata.

Kunnan omistaessa vastaanottokeskuskiinteistön on se oikeutettu korvaukseen.

– Tietenkin tilasta maksetaan käypä vuokra.