Hissiasennuksille uhkaa tulla stoppi – tukien romahdus katkaisee ennätyksellisen innon

Jälkiasennushissien suosio on noussut Helsingissä ennätyslukemiin. Pääkaupunkiin asennetaan tänä vuonna ennestään hissittömiin taloihin sata uutta hissiä. Määrä on viidenneksen edellistä huippuvuotta suurempi. Hyvää suuntaa uhkaa kuitenkin rahapula.

Kotimaa
Nosturi nostaa hissielementtiä paikoilleen Itä-Helsingissä.
Hissielementtiä nostetaan paikoilleen Helsingin ItäkeskuksessaYle

Hissibuumi (siirryt toiseen palveluun) on nyt kova koko maassa. Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARAn kahdenkymmenen miljoonan euron hissiavustus menee tänä vuonna kokonaan, eikä se ihan riitäkään.

Useat kunnat myöntävät ARA-rahoituksen saaville hissikohteille lisätukea. Helsingissä lisätuki on kymmenen prosenttia. Yhdessä ARAn avustuksen kanssa tuki on kuusikymmentä prosenttia.

Tämän vuoden tuetuista hisseistä puolet tulee Helsinkiin, mutta myös Helsingin lisäavustuksiin tälle vuodelle varaamat rahat ovat menneet.

Tuki pienenee tuntuvasti ensi vuonna

Ensi vuonna hissirakentamiseen saattaa tulla ongelmia, kun ennakkotietojen mukaan ARAn korjausavustusten taso on romahtamassa 40 miljoonasta eurosta 25 miljoonaan.

– Se merkitsee sitä, että nämä hankkeet ruuhkautuvat. Tänä vuonnakaan se raha ei ihan kaikkiin hankkeisiin tule riittämään ja ensi vuonna, jos se määräraha on tuntuvasti pienempi, niin ne tulee edelleenkin sitten ruuhkautumaan ja ehkä sitten jopa siirtymään, joka sitten taas vaikuttaa taloyhtiön päätöksentekoon, sanoo Helsingin kaupungin hissiasiamies Simo Merilä.

Helsinkiin tarvittaisiin runsaat 8 000 uutta hissiä

Pelkästään Helsingin Itäkeskuksen alueelle on rakenteilla kolmisenkymmentä uutta hissiä. Helsingissä asuu edelleen 150 000 ihmistä hissittömässä kerrostalossa. Uusia hissejä tarvittaisiin vielä runsaat kahdeksan tuhatta.

Hissirakentamista tuetaan voimakkaasti asuintalojen esteettömyyden parantamiseksi. Uudet hissit lisäävät kerrostalojen asumismukavuutta, mutta auttavat myös ikääntyvää väestöä asumaan pidempään kotona.

– ARA teetti tutkimuksen viime keväänä, ja sen tutkimuksen perusteella asumisaika omassa kodissa lisääntyy noin kahdeksan vuotta. Aika merkittävästä ajasta on kysymys, Merilä toteaa.

Hissien valmistumista odotetaan innolla

Asunto-osakeyhtiöille hissien rakentaminen on tuista huolimatta kallista ja päättäminen vie usein aikaa. Keskimäärin yksi hissi maksaa 150 – 170 tuhatta euroa ja keskusta-alueella, jossa voidaan tarvita erikoisratkaisuja jopa 200 – 250 tuhatta euroa.

Alkuepäilyjen jälkeen hissien jälkiasennuksiin ollaan yleensä tyytyväisiä. Näin myös Itäkeskuksessa.

– Kyllä, ja varsinkin nyt, kun on saatu käyntiin tämä hanke, niin asukkaat kovasti odottaa, että koska päästään käyttämään näitä hissejä sitten ensimmäistä kertaa, sanoo itäkeskuslaiden taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sakari Ylöstalo.