Shanghai sulkee tehtaita suojellakseen Disneyn huvipuistoa saasteilta

Disney avaa Shanghaissa ensi vuonna suuren huvipuiston.Tehtaiden sijaan puiston lähistölle kaavaillaan maalaismaisemaa.

ilmastonmuutos
Shanghain ilmansaasteiden sumentamaa maisemaa.
Shanghain ilmansaasteiden sumentamaa maisemaa.Qilai Shen / EPA

Shanghaissa Kiinassa aiotaan sulkea tai siirtää lukuisia yrityksiä Zhoupun alueelta, jonka naapuriin rakennetaan yhdysvaltalaisen viihdejätin Disneyn huvipuistoa. Yritykset saastuttavat ilmaa ja ovat sitä paitsi liian tuottamattomia, hallitus katsoo.

Huvipuiston on määrä avautua ensi vuoden alussa. 153 yritystä, joista useimmat ovat metallipajoja tai kemian- ja tekstiilitehtaita, suljetaan tai siirretään ensi vuoden loppuun mennessä, kertoo Sanghain talousuutistoimisto. Osa yrityksistä on määrätty sulkemaan ovensa jo tänä vuonna.

Hallitus suunnittelee Zhoupuun tehtaiden sijaan maalaismaisemaa, jonka toivotaan houkuttelevan maatalouteen liittyvää turismia.

Shanghain ilma ei ole yhtä saastunutta kuin Pekingissä, mutta myös Shanghaissa on mitattu viime vuosina useita kertoja pienhiukkaspitoisuuksia, jotka ovat ihmisille vaarallisia.

Kesäkuussa viranomaiset julkaisivat suunnitelman, jonka mukaan Shanghain hiilenkulutuksesta vähennetään vuosittain 40 000 tonnia ilman puhdistamiseksi.

Huvipuiston rakennustyöt aloitettiin keväällä 2011. Avajaisten oli määrä olla tänä vuonna, mutta niitä on siirretty ensi vuoteen. Tänä kesänä Disney kertoi, että puistosta tulee kiinalaisvaikutteinen.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset