Professori: Kyberturvallisuudesta kilpailuetua Suomelle

Kyberturvallisuusalan professorin Jarno Limnéllin mukaan tietoverkkojen hyödyntäminen teollisuudessa nousee tai kaatuu turvallisuuteen. Tietoturvaosaaminen voi tuoda kilpailuedun suomalaisyrityksille.

Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Digitalisaation suurin riski on tietoturvassa. Näin arvioi Aalto-yliopiston kyberturvallisuusalan professori Jarno Limnéll. Hän patistaa yrityksiä hoitamaan tietoturva-asiat kuntoon yritysten siirtyessä hyödyntämään teollista internettiä. Hänen mukaansa tietoturvasta on nyt mahdollisuus saada etumatkaa markkinoille.

– Tässä on mahdollisuus kilpailuetuun. Aika paljon tällä hetkellä siirretään asioita teolliseen internettiin, mutta jätetään turvallisuus retuperälle, Limnéll toteaa.

Suomen yrittäjien pk-yritysbarometrin mukaan vain pari prosenttia yrityksistä hyödyntää tällä hetkellä teollista internettiä liiketoiminnassaan. Limnéll pitää tiedonpuutetta suurimpana syynä sille, miksi tuotannon digitalisointi ei ole yleistynyt nopeammin.

– Täytyy muistaa, että samalla tavalla kuin fyysisessä maailmassa, myöskään digitaalisessa maailmassa ei ole täydellistä turvallisuutta. Teollinen internet joko nousee tai kaatuu turvallisuuteen, Limnéll muistuttaa.