1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirjasto päästi asiakkaat sisään ilman valvontaa – siisti käytös yllätti: Ei roskia, sotkua eikä ilkivaltaa

Monilla paikkakunnilla on varustettu kirjastoja käytettäviksi myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Kouvolan Inkeroisissa ensimmäiset käyttökuukaudet osoittivat omatoimikirjaston käytön olevan paljon ennakko-odotuksia siivompaa.

Kotimaan uutiset
Kirjahyllyjä kirjaston käytävällä.
Mirva Korpela / Yle

Kouvolan Inkeroisissa jännitettiin tammikuussa, mitä tapahtuu, kun asiakkaat päästetään kirjastoon asioimaan omin päin. Kirjaston aukioloa laajennettiin omatoimiperiaatteella eli niin, että aikaisin aamulla, illalla ja viikonloppuisin sisään pääsee tunnusluvulla ja kirjastokortilla.

Kirjastovirkailija Sirpa Salonen kertoo pelänneensä, että kirjastosta saa siivota vähintäänkin nuorisolta jääneitä energiajuomatölkkejä. Puolen vuoden kokemus on osoittanut ennakkoluulot vääriksi, sillä roskaamista, sotkemista tai tuhoamista ei ole ollut.

– Ainoa on se, että jos viikonlopun jäljiltä tulee tosi paljon palautuksia, niitä löytyy kirjastosta vähän ympäriinsä, Salonen naurahtaa.

Jos viikonlopun jäljiltä tulee tosi paljon palautuksia, niitä löytyy vähän ympäriinsä.

Sirpa Salonen

Ainoat tiedossa olevat järjestyshäiriöt ovat aiheutuneet yhden asiakkaan käytöksestä. Tämäkin asiakas on aikuinen, joka on nyt porttikiellossa. Väärinkäytöksiin pystytään puuttumaan myös valvontakameroiden avulla.

Inkeroisten kirjastokävijät ovat puolestaan olleet iloisia siitä, että kirjoja pääsee lainaamaan itselle sopivaan aikaan. Omatoimikirjastoon voi mennä joka päivä aamuseitsemän ja iltakahdeksan välillä ja asiakkaita on riittänyt kaikkina aikoina. Viikonloppuina kävijöitä on ollut 150–200.

– Ne ovat ihan mukavat lukemat tällaiseen pieneen paikkaan, Salonen tähdentää.

Uusia omatoimikirjastoja suunnitellaan ja ollaan perustamassa lisää eri puolille maata. Kirjastovirkailija Sirpa Salonen kehottaa karistamaan turhat pelot.

– Ihan vaan rohkeasti ihmisille ovet auki, että ei niitä ennakkoluuloja tarvitsisi olla ihan niin paljon kuin mitä meilläkin varmaan oli alkuun.

Lue seuraavaksi