Nuoret ovat oppineet tavoille – aikuisista tullut poliisin riesa netissä: "Vaikea takoa järkeä päähän"

Poliisin mukaan nuorten käytös on siistiytynyt netissä. Aikuiset sen sijaan hölmöilevät entistä enemmän mm. sosiaalisessa mediassa.

Kotimaa
Marko "Fobba" Forss
Yle

Nettipoliisi joutuu setvimään nykyään selvästi enemmän aikuisten kuin nuorten välisiä ongelmia. Suhteet kääntyivät toisinpäin muutama vuosi sitten.

– Toki koulukiusaamiseen liittyviä tapauksia ja nuorten välisiä kahnauksia on netissä vielä paljon, mutta aikuisten hölmöily tuottaa viranomaisille paljon enemmän töitä, toteaa äskettäin opintovapaalle jäänyt nettipoliisi Marko "Fobba" Forss.

Nuorten käytös puolestaan on muuttunut siistimmäksi viime vuosina. Toisin oli vielä ennen vuotta 2011.

– Oman urani alkuvaiheessa moitittiin nuoria ja lapsia siitä, miten kauheaa heidän käytöksensä oli sosiaalisessa mediassa. Nyt aikuisten käytös on vähintään yhtä kamalaa. Sieltä tulee se suurin murhe, Fobba sanoo.

Suunsoittoa, kiusaamista

"Hölmöily" tarkoittaa esimerkiksi kiusaamista ja suunsoittoa sosiaalisessa mediassa. Poliisin mukaan aikuiset ovat myös aikamoisia jästipäitä, sillä poliisin neuvoja ei tahdota kuunnella.

Jos joku kadulla heittää pulloja ikkunaan ja sikailee, voit ottaa hänet kiinni, panna auton paksiin ja viedä putkaan. Sosiaalisessa mediassa et.

Marko "Fobba" Forss

– Nuorelle menee yleensä paljon paremmin jakeluun, mitä poliisi sanoo. Omat mielipiteet ovat aikuisilla niin lukkiutuneet, että on paljon vaikeampi takoa heille järkeä päähän.

Yhden keinon poliisi on havainnut toimivaksi.

– Se tepsii, kun poliisi kysyy että haluatko lähteä prosessiin mukaan vai lopettaa tähän. Yleensä hölmöily loppuu siihen.

Hankalia asiakkaita

Nettipoliisin pyrkimys on, että ihmiset oppisivat käyttäytymään netissä ja sosiaalisessa mediassa. Viime viikkoina hurjana vellonut pakolaiskeskustelu on näyttänyt, että opit unohtuvat nopeasti.

Poliisi on kuitenkin tottunut siihen, ettei sana mene perille.

– No, se kuvastaa pitkälti normaalia poliisityötä muutenkin. Edelleen on perheväkivaltaa, koulukiusaamista, nakkikioskitappeluita. Ne eivät lopu ikinä.

Netissä tulee kuitenkin kadulla partiointiin verrattuna vastaan moninkertainen määrä hankalia asiakkaita. Myös poliisin puuttumiskeinot ovat netissä rajalliset.

– Jos joku kadulla heittää pulloja ikkunaan ja sikailee, voit ottaa hänet kiinni, panna auton paksiin ja viedä putkaan. Sosiaalisessa mediassa et.