Karhunmetsästäjän hurja päivä – kaatoi neljä nallea kerralla

Sallalainen karhunmetsästäjä onnistui eilen ampumaan yhteen paikkaan peräti neljä karhua. Kyseessä on viikon sisällä jo toinen kerta, kun Lapissa saadaan saaliiksi useita karhuja samoilta jalansijoilta.

Kotimaa
Karhuemo ja kolme pentua aterioivat hirven raadolla.
Ravijärven Metsästäjät
Tutimusprofessori, petotutkija Ilpo Kojola
Tutimusprofessoria, petotutkijaa Ilpo Kojolaa haastattelee Vesa Vaarama.

Eilinen oli tämän syksyn karhujahdin tuottoisin päivä poronhoitoalueella, saldo oli kuusi kaatoa.

Sallassa metsästäjä sai saaliiksi neljä karhua kerralla, kun koiran haukkuun jäi emokarhu kolmen erauspojan kanssa. Kyseessä on jo toinen saaliksi jäänyt karhuperhe lyhyen ajan sisällä, viime viikon keskiviikkona nuori metsästäjä sai Posiolla ammuttua kolme karhua yksiltä jalansijoilta.

Jo kolmen karhun kaataminen kerralla on hyvin harvinaista, saati sitten neljän.

– Minulla ei tule mieleen viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajalta että olisi samoin tein saatu näin monta karhua nurin. Posion tapaus sivusi lähes parinkymmenen vuoden takaista ennätystä: Nurmeksessa kaadettiin myös naaras, jolla oli seurassaan kaksi yksivuotiasta eli tällaista erauspentua, tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta sanoo.

Valokuvan perusteella Sallan kaadossa lienee kyse samanlaisesta perheestä – tosin vähän isommasta.

– Siinä on todennäköisesti tällainen perheryhmä eli aikuinen naaras jälkeläisineen. On vaikea arvioida onko nämä yksivuotiaita vai kaksivuotiaita, mutta yleensä ne on näitä erauksia, jotka saattaa seurata emoa vielä kiinteästi.

Karhuemolla nähty jopa viisi pentua

Karhukannasta kahden suurperheen ampuminen ei vielä kerro paljonkaan. Parhaassa iässä oleva naaras pyöräyttää talvipesään helpostikin useita pentuja.

– Tällainen kolme pentua on suhteellisen yleinen pentujen lukumäärä. Neljä pentua on sitten jo semmoinen, että puhutaan parista kolmesta vuotuisesta tapauksesta Suomessa, petotutkija Ilpo Kojola sanoo.

– On mahdollista, että kolme vuotta sitten on syntynyt yksi viiden pennun pentue. Mutta se ei ole ihan varmaa, koska on myöskin olemassa pienen pieni mahdollisuus jos on todella monta pentua, että siellä on joku sukulaisnaaraalta adoptoitu pentu.

Karhuilla hyvä viime vuosi?

Moniotsoisten nalleperheiden jääminen saaliiksi kertoo kuitenkin sen, että naarat ovat olleet talvilevolle laskiessaan hyväkuntoisia eli viime kesä on ollut ainakin pohjoisen karhuille otollinen.

– Se kertoo sen, että ainakin tämä kyseinen naaras on hyvä pentujen tuottaja, varmaankin parhaassa iässä. Ja voisi ajatella, että kun marjasato on ainakin tänä vuonna ollut vielä erittäin hyvä niin ensi vuonnakin on hyvä karhuvuosi..

– Kun karhujen kunto on hyvä kun ne menee talviunille, se vaikuttaa siihen mikä tilanne on tulevaisuudessa, petotutkija tutkimusprofessori Ilpo Kojola sanoo.