Yritykset ja yliopisto kohtaavat Kampusareenalla – tavoitteena uusia teknisiä innovaatioita

Tampereen teknillisen yliopiston Kampusareena on vihitty käyttöön. Yritysten ja yliopiston yhteistyötä tiivistävälle Kampusareenalle odotellaan asettuvan kaikkiaan noin sataa yritystä.

Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tampereen teknillisen yliopiston kampuksen keskiöön on valmistunut uusi rakennus. Kampusareenaksi nimetty rakennus käsittää yli 15 000 neliötä ja siellä on tilaa 500 käyttäjälle.

Tällä hetkellä Kampusareenalle on asettumassa nelisenkymmentä yritystä, mutta tavoitteena on saada alueelle jopa sata yritystä.

Kampusareenassa on tiloja kahdeksassa kerroksessa, joista osa on yhteisiä. Tavoitteena on tiivistää yhteistyötä entisestään ja auttaa niin yrityksiä kuin yliopistoväkeäkin kohtaamaan ideoineen ja innovaatioineen.

Fyysisesti tieteen keskellä

Yritysten ja yliopistojen yhteistyö itsessään on tuttua jo vuosikymmenien takaa, mutta Kampusareena tuo toimijat entistä lähemmäksi toisiaan myös fyysisesti.

TTY:n kumppanuusjohtaja Anne-Mari Järvelin uskoo, että fyysinen läheisyys tuo uutta potkua yhteistyöhön. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

– Yritykset ovat tuotekehitelleet yliopistoissa syntyneitä ideoita ja yliopistot puolestaan ratkoneet yritysten ongelmia tutkimuksessaan, mutta työt on yleisesti ottaen tehty omilla tahoilla vähemmän yhteistyössä, kertoo TTY:n kumppanuusjohtaja Anne-Mari Järvelin.

Kampusareenalla yhteistyön uskotaan kehittyvän todelliseksi  yhdessä tekemiseksi, kun osapuolet ovat fyysisestikin yhteisissä tiloissa tekemässä samaa projektia. 

Paitsi että projekti tehostuu, niin siitä tulee parempia tuloksia hyödyntämään yhteiskuntaa laajemmin.

Anne-Mari Järvelin

– Paitsi että projekti tehostuu, niin siitä tulee parempia tuloksia hyödyntämään yhteiskuntaa laajemmin, sanoo Järvelin.

Kampusareenan uskotaan vetävän myös opiskelijat mukaan yhteistyöhön.

– Perinteinen tutkimusyhteistyö on ollut hyvin pitkälle tutkijoiden ja yritysten välistä. Nyt kun Kampusareena tuo yritykset meidän keskelle, niin tähän avautuu uusia mahdollisuuksia saada myös opiskelijat tiiviimmin mukaan yhteistyöhön.

Nokia yritysten etunenässä Kampusareenalle

Kampusareenan yritystiloista on täyttynyt tähän mennessä noin puolet. Osa perustaa oman toimipisteen ja osa tulee toimimaan toimistohotellista käsin.

Nokia Technologies kertoi vihkiäispäivänä asettuvansa Kampusareenalle.

Uskon, että tämä tulee olemaan avoimen innovaation huippupaikka Tampereella, jossa yritykset, korkeakoulun henkilökunta ja opiskelijat törmäävät toisiinsa.

Jukka P. Saarinen

– Uskon, että tämä tulee olemaan avoimen innovaation huippupaikka, jossa yritykset, korkeakoulun henkilökunta ja opiskelijat törmäävät toisiinsa, vanhempi tutkija Jukka P. Saarinen Nokialta sanoo.

– Tämä varmasti mahdollistaa erityyppisten tieteenalojen kohtaamisen aidosti.

Vaikka yhteistyö yliopistojen kanssa on Nokialle tuttua entuudestaan jo pitkältä ajalta, Saarisen mukaan nyt etsitään jotain aivan uutta.

– Toivomme, että löydämme täältä uudenlaisia ideoita ja syvempää vuoropuhelua professorikunnan kanssa. Erityisesti haluamme kohdata nuoria väitöskirjatutkijoita sekä tehdä esimerkiksi demola-hankkeita ihan tavallisten opiskelijoiden kanssa.  

Kampusareenan ovat toteuttaneet yhteistyössä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy sekä Tampereen teknillinen yliopisto.

Kampusareenan valmistuminen osui sopivasti Tampereen teknillisen yliopiston 50-vuotisjuhlavuoteen. Tasavuosia on juhlittu pitkin vuotta. Myös ylioppilaskunta on osallistunut juhlahumuun.

Teekkarikaste
Katso videolta, kuinka jokavappuinen teekkarikasteperinne syntyi vuonna 1966. Risto Ylivakeri muistelee, miten sähköteekkarit suunnittelivat ja rakensivat kastekorin, joka on edelleen käytössä.