Tutkimus: Suomi huonoin Pohjoismaa vanheta

Paras maa ikääntyville on HelpAge International -järjestön tutkimuksen mukaan Sveitsi ja huonoin Afganistan. Monet maat on kuitenkin jätetty tutkimuksen ulkopuolelle, koska niistä ei ole riittävästi tietoja.

Ulkomaat
Vanhuksen kynsiä lakataan.
Yle

Tuore tutkimus arvioi Suomen olevan maailman 14. paras maa ikääntyville ihmisille.

Ikääntyneiden etuja puolustava HelpAge International -järjestö arvioi parhaaksi maaksi Sveitsin, ja myös kaikki muut neljä Pohjoismaata sijoittuvat Suomea paremmin.

Järjestö käyttää tutkimuksessaan (siirryt toiseen palveluun) arviointikriteereinä ikääntyneiden toimeentuloa ja terveyttä sekä sosiaalisia suhteita, fyysistä turvallisuutta, kansalaisoikeuksia, julkisen liikenteen saatavuutta, työllisyyttä ja koulutusta.

Sveitsin jälkeen kakkossijalle yltää Norja, kolmanneksi Ruotsi ja neljänneksi Saksa. Islanti on sijalla 7. ja Tanska sijalla 11.

Peränpitäjä Afganistan, monista maista ei tietoja

Listatuista 96 maasta viimeisellä sijalla on Afganistan. Seuraaviksi huonoimmiksi järjestö arvioi Malawin ja Mosambikin sekä Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueet.

Venäjä on sijalla 65, Kiina sijalla 52 ja Yhdysvallat sijalla 9.

HelpAge Internationalin johtaja Toby Porter kertoo, että monia maita ei voitu tutkimuksessa arvioida, koska niistä ei ole riittävästi tietoja. Tetoja oli riittävästi esimerkisi vain 11:stä kaikkiaan 54 Afrikan maasta, Porter sanoo The New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle.