Opiskelijan terveiset eduskunnalle: "Älkää leikatko tulevaisuudesta"

Opintotukien leikkaaminen pakottaa ottamaan lainaa tai tekemään töitä opiskelun lomassa. Tamperelaisopiskelija Maarika Kujanen ei usko opiskeluaikojen lyhenevän, vaikka se hallituksen taka-ajatuksena onkin.

politiikka
Opiskelija Maarika Kujanen Tampereen yliopiston pääaulassa.
Jukka Töyli / Yle

Keväällä eduskuntavaalien aikaan kukaan ei puhunut säästöistä tai leikkauksista, vaan kaikki lupasivat vähintään yhdeksän hyvää ja kaunista. Hallituksen lyötyä korttinsa pöytään lähes jokaiselle on riittänyt katkeraa kalkkia nieltäväksi. Yksi ryhmä, joka tuntee tulevansa kaltoin kohdelluksi on opiskelijat.

Hallitus on esittänyt yli 600 miljoonan euron suuruisia säästöjä, jotka kertyisivät muun muassa opintotukea leikkaamalla ja yliopistojen maisteriohjelmia kaventamalla.

Tamperelainen politiikan tutkimusta opiskeleva Maarika Kujanen on huolissaan tilanteesta monen muun opiskelijan tavoin.

– Eipä se tulevaisuus kovin valoisalta opiskelijan näkökulmasta näytä, Kujanen huokaa.

– Kun leikataan noin suurella kädellä koulutuksesta, se tarkoittaa leikkauksia tulevaisuudesta. Se on kuitenkin tosi iso kilpailuvaltti Suomelle.

Kun leikataan noinkin suurella kädellä koulutuksesta, niin se tarkoittaa leikkauksia tulevaisuudesta.

Maarika Kujanen

Omalle kohdalle osuvat leikkaukset tuntuvat aina kovilta.

– Mutta uskon, että nämä asiat ovat tärkeitä monelle muullekin.

Opiskelua joudutetaan tukileikkauksilla

Hallitus kaavailee opintotukikuukausien rajaamista entisestään. Tavoitteena on, että opiskelijat rahoittaisivat opiskeluaan entistä enemmän lainalla.

– Jo tällä hetkellä täytyy miettiä tosi tarkkaan, mihin rahaa voi käyttää. Ilman opintolainaa ei oikeastaan pärjää, sanoo Maarika Kujanen, mutta toteaa myös samaan hengenvetoon, että opintolaina ei välttämättä ole lainoista pahin.

Kujanen on luottavainen sen suhteen, että asiat vielä muuttuisivat eduskunnassa.

– Odotan asioiden käsittelyä innolla, sillä vielä ei ole liian myöhäistä arvioida näitäkin asioita uudelleen, hän sanoo.

Vähemmän maistereita – nopeammin töihin

Konkreettisia säästöjä suoraan yliopisto-opetuksesta haetaan rajaamalla maisteriohjelmia. Käytännössä entistä harvempi voisi jatkaa opiskelujaan suoraan maisteriksi, jolloin yliopistosta siirtyisi työelämään entistä enemmän kandidaattitutkinnon suorittaneita.

Kujasen mielestä suunnitelma ei välttämättä ole toteutuskelpoinen.

– Työmarkkinat eivät välttämättä vastaa ihan siihen, eli kandeille ei välttämättä kuitenkaan löydy töitä. Minun mielestäni on tärkeää viedä koulutusta maisterivaiheeseen asti.

Minun mielestäni on tärkeää viedä koulutusta maisterivaiheeseen asti.

Maarika Kujanen

Tällä hetkellä yritetään nopeuttaa valmistumisaikoja ja työelämään siirtymistä muun muassa tukileikkauksilla. Monen opiskelijan kohdalla tilanne johtaa siihen, että he joutuvat käymään opiskelun ohella töissä. Tämä pidentää valmistumista.

– Hallituksen suunnitelma on vähän ristiriitainen, sanoo Kujanen.

Tiukka talous vie tasa-arvon

Tukileikkausten uskotaan vaikuttavan myös nuorten tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin opiskella.

– Ei kaikilla ole varaa opiskella lainarahalla. Kynnys lähteä opiskelemaan voi nousta, kun tietää, että tukirahalla ei välttämättä tule toimeen. Tukien niukkuus lisää myös välivuosia, kun kerätään säästöjä tulevia opiskeluvuosia varten, Maarika Kujanen laskeskelee.

Kujanen lähettääkin työnsä käynnistäneelle eduskunnalle vielä toiveen, että asioita arvioitaisiin uudelleen.

– Ja ennen kaikkea, että tärkeitä päätöksiä tehtäisiin järjellä.

Yle Tampere seuraa kahden opiskelijan elämää käynnissä olevan hallituskauden ajan. Kuuntelemme, mitä haastateltavat hallitukselta odottavat ja mikä heitä huolestuttaa.