Tutkimus: Alzheimer voi tarttua ihmisten välillä

Tutkijat ovat yllättyneitä tuloksista, mutta painottavat, että tartunta eri hoitomenetelmien kautta olisi hyvin epätodennäköinen.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Keskiviikkona julkaistun brittitutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Alzheimerin tauti voi siirtyä ihmiseltä ihmiselle. Tartunta on tutkijoiden mukaan kuitenkin todella epätodennäköinen.

Tutkijat havaitsivat, että Alzheimeriksi aivoissa kehittyvä proteiini levisi potilaisiin nykyään jo kielletyn kasvuhormonihoidon kautta. Tutkijat tekivät ruumiinavauksen kahdeksalle Creutzfeldt-Jakobin tautiin kuolleelle britille.

Kaikki kahdeksan olivat saaneet lapsina kasvuhormonia, jota ennen aikaan valmistettiin kuolleiden ihmisten aivolisäkkeistä. Useat hormonivalmisteet sisälsivät aivotaudiksi kehittyvää proteiinia.

Kuudella tutkitulla aivolla oli Alzheimeriin viittaavia merkkejä.

– Tämä oli hyvin yllättävää, tutkimusta johtanut professori John Collinge Lontoon University Collegesta sanoi uutistoimisto Reutersille.

Collingen mukaan nyt on tutkittava, voiko tauti voi siirtyä ihmisten välillä muiden menettelyiden kautta, esimerkiksi verensiirron.

Eläinkokeet ovat aiemmin osoittaneet, että Alzheimer-proteiini ainakin teoreettisesti voi siirtyä eteenpäin. Mitään todisteita taudin tarttumisesta millään muulla tavalla kuin 20 vuotta sitten kielletyn horomonihoidon kautta ei kuitenkaan ole.

– Vaikka tämä on hienoa tutkivaa lääketiedettä, meidän on pidettävä tulokset asiayhteydessään. Nämä tulokset eivät suinkaan todista, että Alzheimerin tauti olisi tarttuva, Oxfordin yliopiston neurologian asiantuntija Masud Husain sanoi.

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.