Isis on siepannut norjalaisen ja kiinalaisen – Norja ei maksa lunnaita

Norjan pääministeri on vahvistanut, että maan kansalainen on vangittuna Syyriassa. Pääministerin mukaan Norja ei aio maksaa miehestä lunnaita.

Ulkomaat
Syyrian lippu raunioituneen rakennuksen katolla.
EPA

Terrorijärjestö Isis julkaisi keskiviikkona kuvia kahdesta sieppaamastaan miehestä. Järjestön mukaan toinen miehistä on Oslosta kotoisin oleva norjalainen 48-vuotias ja toinen mies on pekingiläinen 50-vuotias.

Isisin verkossa julkaistavassa Dabiq-propagandalehdessä vaaditaan keltaisiin vankiasuihin puetuista miehistä lunnaita. "Kuka tahansa voi maksaa lunnaat", lehdessä sanotaan uutistoimisto AP:n mukaan. Miesten kuvien päälle on kirjoitettu "myynnissä".

Norjan pääministeri Erna Solberg on vahvistanut, että Norjan kansalainen on siepattu Syyriassa. Miestä pidetään Solbergin mukaan panttivankina.

Norja ei aio maksaa lunnaita, Solberg kertoi keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun). Maksaminen johtaisi Solbergin mukaan vain uusiin sieppauksiin.

Hän kertoi myös, että Norja on tehnyt yhteistyötä jo jonkin aikaa usean eri tahon kanssa vapauttaakseen miehen. Viranomaiset saivat tietoja sieppauksesta tammikuussa.

– Tavoitteemme on saada kansalaisemme kotiin, Solberg sanoi.

Viranomaiset ovat Solbergin mukaan oleet yhteydessä miehen perheeseen. Hän toivoi tiedotustilaisuudessa, että media kunnioittaisi heidän yksityisyyttään.

Isis ei ole kertonut missä ja milloin miehet on siepattu. Terrorijärjestö on aiemmin julkaissut videoita, joissa siepattuja ihmisiä teloitetaan.

Lähteet: AP