Vanhanen: Yhteiskuntasopimuksen neuvottelupöytään tuskin on paluuta

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ei näe viisaana yrittää enää yhteiskuntasopimusta. Vanhanen sanoi illan A-studiossa, ettei uudelle kierrokselle ole yksinkertaisesti enää aikaa.

Kotimaa
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen puhuu keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen puhuu keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Helsingissä 27. elokuuta.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ammattiliitoista Akava ja STTK ovat tänään ilmoittaneet olevansa valmiita aloittamaan yhteiskuntasopimusneuvottelut uudelleen. Metalliliittokin on valmis harkitsemaan neuvottelujen uudelleen avaamista.

Myös Tehy toivoo, että yhteiseen pöytään oltaisiin valmiita istumaan vielä kerran. Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo esitti toiveen A-studion keskustelussa.

– Tässä on nyt neljä kuukautta kahteen otteeseen yritetty, erilaisilla maanitteluilla. Toki hallitus olisi halunnut, että olisi yhdessä sovittu, perustelee Vanhanen.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen prosessi ei jättänyt Vanhasen mielestä hallitukselle luottamusta siitä, että liitoissa tartuttaisiin aidosti toimeen. Hän pelkää, että uudelleen neuvottelupöytään palaamisessa vain kuluisi aikaa seuraavan liittokierrokseen asti, vuoden 2017 puolelle.

– Sen jälkeen tältä eduskunnalta loppuisi aika, Vanhanen linjaa.

Hallitus ei Vanhasen mukaan ole myöskään halukas peruuttamaan ehdotustaan yhteiskuntasopimusta korvaaviksi toimiksi.

– Ei ole näyttöä, että olisi tullut parempia ja tehokkaampia esityksiä, kommentoi Vanhanen.

Ammattiliitot epäonnistuneet

Vanhanen suomii ammattiliittoja siitä, etteivät ne ole onnistuneet huolehtimaan suomalaisesta kilpailukyvystä. Vanhasen mukaan Suomessa se on perinteisesti ollut järjestöjen tehtävä. Viime kädessä ongelmat ovat sitten kaatuneet hallituksen ja eduskunnan niskaan.

Vanhanen muistuttaa, että nyt tehty lista yhteiskuntasopimuksen korvaaviksi keinoiksi muotoutui lähinnä sen mukaan, mikä lainsäädännön puitteissa oli mahdollista toteuttaa.

Myös eduskunnan työehtojen muututtava

Hallituksen toimet ovat jälleen kirvoittaneet keskustelua kansanedustajien istuntotauon pituudesta. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen linjaa, että tehtyjen toimien tulee vaikuttaa myös kansanedustajiin.

– Tottakai täytyy löytää sovellutukset, joilla tämä vaikuttaa myös kokonaistyöajan piirissä oleviin. Esimerkiksi sairastamisen karenssi ja arkipyhien muuttaminen, kyllähän se täytyy näkyä myös edustajien palkassa. Odotan, että eduskunnan kansliatoimikunta saa etsiä keinot, jolla tämä koskee myös edustajia.