Opetusosaamisesta taotaan miljardibisnestä

Koulutusvienti voi muodostua pian miljardibisnekseksi. Jyväskyläläinen koulutusta vievä EduCluster Finland tuplasi liiketoimintansa viime vuonna.

koulutusvienti

Kuluva vuosi ei ole jyväskyläläisen EduClusterin tahtia hidastanut, esimerkiksi vuoden vaihteessa alkanut ammatillisen koulutuksen vientiprojekti Kiinaan on yksi liikevaihtoa kasvattavista ponnistuksista. Jyväskyläläisen koulutusta vievän EduClusterin pääkohdealueita ovat Persianlahden valtiot, Kiina ja latinalainen Amerikka.

Kohdemaiden väestörakenne tukee koulutusvientiä: nuorisoa on paljon, jotka kaipaavat koulutusta ja tulevaisuudessa mielekkäitä työtehtäviä.

– Koulutuksen kehittäminen on näiden maiden kehityksen ja menestyksen avainasemassa. Persianlahden maissa riippumatta öljyn ja kaasun hinnankehityksestä halutaan satsata tulevaisuutta varten koulutukseen ja osaamiseen. Kiinan kansantalous kasvaa edelleen ja laajenee nimenomaan niiltä osin, että keskiluokka kasvaa, kertoo EduClusterin toimitusjohtaja Jan-Markus Holm.

Toimitusjohtajalla on vankka näkemys koulutusviennin tulevaisuudesta. Odotukset ovat korkealla ja koulutusviennin liikevaihdon uskotaan moninkertaistuvan.

– Itse näen, että kahdeksankertaistaminen on hyvin lähellä eli on mahdollista tehdä ihan miljardiluokan bisnestä, Holm toteaa.

EduCluster Finlandilla on nyt maailmalla lähes sata työntekijää, joista suuri osa on Jyväskylästä.

_Jan-Markus Holmia haastatteli toimittaja Marja Hyttinen. _